Nyheter

Motorer i fokus i Vandalorum

Nyheter Under åtta månader nästa år kan en utställning kring motorer med mera beskådas i Vandalorum i Värnamo.

  [1/6]

  [2/6]

  [3/6]

  [4/6]

  [5/6]

  [6/6]

Pressbilder

Det är utställningen Fenduq med konstnären Éric van Hoves första soloutställning i Norden som är tema. Den omfattande presentationen som fyller Vandalorums Lada 1, samlar verk från det senaste decenniet, där tusenårig hantverkskunskap möter konceptuell samtidskonst. Genom samarbeten med skickliga hantverkare skapar van Hove raffinerade handgjorda repliker på avancerade motorer i de mest oväntade material och tekniker.

Den belgiske konstnären Éric van Hove (född 1975 i Algeriet) växte upp i Kamerun och har genom åren arbetat i ett stort antal länder för att genom plats- eller kontextspecifika verk undersöka hantverkets betydelse i en globaliserad ekonomi.

Han har sedan 2012 sin bas i Marrakech i Marocko där hantverkssektorn sysselsätter cirka 20 procent av befolkningen. Här driver han verkstaden Fenduq där lokala hantverkare arbetar sida vid sida med konstnärer och ekonomer. Namnet Fenduq är en kombination av fenn, det arabiska ordet för konst, och funduq, temporära handelsplatser för karavaner.

• Med 50 hantverkare
Bland van Hoves mer uppmärksammade projekt återfinns V12 Laraki, där han tillsammans med ett 50-tal hantverkare i Marrakech återskapade en avancerad Mercedesmotor. Samtliga 465 komponenter tillverkades och dekorerades för hand i material som keramik, citronträ, koppar, marmor och getläder.

• En elektrisk moped
Idag arbetar van Hoves verkstad för fullt med The Mahjouba Initiative. Här möter marockanskt hantverk 3D-printing och industriproduktion för att resultera i den första marockotillverkade mopeden.

• Byggs i Småland
Under utställningen i Vandalorum kommer en fjärde prototyp av den handbyggda mopeden att produceras i samarbete med marockanska, internationella och småländska hantverkare i dialog med Smålands näringsliv.

Den lokaltillverkade elektriska mopeden kan på sikt ersätta det vanligast förekommande fordonet i Marocko: Den importerade, massproducerade och bensindrivna mopeden. Detta till en likartad kostnad, samtidigt som meningsfulla och ansvarstagande arbeten skapas för hantverkare. Förhoppningen är att inspirera till liknande initiativ runtom i världen och skapa debatt om att framtidens slutprodukter i högre grad kan komma att tillverkas lokalt, småskaligt och med färre mellanhänder.

• En skördetröska
Utställningen är ett samarbete med Fries Museum i Leeuwarden, Holland där van Hove ställer ut i år. Här har han tillsammans med hantverkare från Holland, Marocko, Indonesien och Sverige dissekerat en fullskalig skördetröska, återskapat varje komponent i nya material och satt samman allt igen.

Éric van Hove har doktorerat i japansk kalligrafi vid Tokyo University of the Arts. Hans arbete har visats internationellt på bland andra Venedigbiennalen; Ueno City Art Museum, Tokyo; Marrakech Biennale; Institut du Monde Arabe, Paris; Frankfurter Kunstverein och Fries Museum, Leeuwarden. Han finns representerad i samlingarna vid bland andra Victoria & Albert Museum i London. van Hove har besökt Småland återkommande under de senaste tre åren, bland annat föreläst i Vandalorum och Linnéuniversitetet, gjort studiebesök hos lokal industri samt utvecklat samarbete med The Glass Factory i Boda.

Kurator – organisatör – för utställningen är Jonatan Habib Engqvist.

Taggar

Dela


1 reaktion på Motorer i fokus i Vandalorum

Kommentarsfunktionen är stängd