Nyheter

Mötesplats redo för rättvis jul

Nyheter Julen har kommit till Rättvist butik, café och second hand. 

Bilder: David Alin

Julen har kommit till Rättvist butik, café och second hand.   [1/9]

Hyllorna är fyllda till bredden med tomtar.   [2/9]

Handledaren Marta Everstad trivs med ansvaret för julförsäljningen.   [3/9]

Vad sägs om ett kärleksfullt tomtepar?  [4/9]

Eller varför inte kaffemuggar med tomtar?   [5/9]

Ett hyllplan fyllt med juliga broderier.   [6/9]

Glöggmuggar med tomtar.  [7/9]

Julkulor i mängder.   [8/9]

Marta Everstad framför ett hav av tomtar. Närmare bestämt 138 stycken.   [9/9]

När mörkret faller utanför fönstret så är det härligt att sätta färg på tillvaron. Det har varit second hand-butiken Rättvists motto sedan starten.

– Så fort Allhelgona är över börjar vi med försäljningen av julsaker, säger handledaren Marta Everstad när vi träffas en mulen förmiddag. 

Just den här dagen är en stor dag för verksamheten. Då startar nämligen butikens försäljning av julvaror. Utan grindarna står hugade spekulanter som bara väntar på att få komma över de bästa fynden.

– Vi började arbetet med tomtar och julsaker efter sommaren. Alla i Pelarsalen (Svenska kyrkan och Arbetsförmedlingens gemensamma sociala företag) har hjälpts åt. Någon har haft hand om tomtar, någon har haft hand om textilier och någon har kontrollerat ljusstakar så att de fungerar, men alla har hjälpts åt, säger Marta som har hand om förberedelserna med julsakerna, logistiken och planeringen så att det fungerar och flyter på.

Under förra fredagen påbörjades arbetet för att göra klart för årets julsektion. Tidigt på måndag morgon gjordes det sista finliret klart inför tisdagens öppning. Bestick, sytillbehör och filmer har på hyllorna bytts ut mot adventsljusstakar, löpare, julkulor och inte minst tomtar, närmare bestämt 138 stycken när vi besöker butiken.

– Det roliga är att vi hade inte så mycket saker förra året som vi har nu. Då fick vi frågan om vi verkligen kommer att sälja allt. Det gjorde vi, utan större problem. Vi har mellan 95 till 110 kunder om dagen här och det brukar vara en bra efterfrågan på varorna. Second hand är viktigt, för man gör skillnad och saker som skänks kommer till användning för andra personer även om det är begagnat. Sedan gör det mycket för kunderna att bara ha möjligheten att komma hit och bara vara, att sätta sig ned i caféet och prata med människor. Många som kommer hit säger att det är hemtrevligt här, vilket betyder jättemycket för oss. Till första advent börjar vi också sälja vårat eget julbak, avrundar Marta.

Taggar

Dela