Nyheter

Mötesplats jubilerar

Nyheter En fullspäckad jubileumshelg väntar när Gummifabriken fyller fem år. – Vi är peppade och hoppas att så många som möjligt besöker oss, säger konceptkoordinatorn Emelie Plantin.

En fullspäckad jubileumshelg väntar när Gummifabriken fyller fem år. – Vi är peppade och hoppas att så många som möjligt besöker oss, säger konceptkoordinatorn Emelie Plantin. Bild: David Alin

Utanför entrén tittar augustisolen fram mellan molnen och sprider värme. På samma sätt strålar Emelie Plantin när vi sätter oss ned i Restaurang Madames kafémöblemang. 2018 invigdes auditoriet, den sista pusselbiten i satsningen på Gummifabriken och i dagarna fyller Värnamos mötesplats för kultur, näringsliv och utbildning fem år. Ett evenemang som uppmärksammas under fyra dagar.

– Tiden går verkligen fort när man har roligt och det har varit en spännande resa. Det fanns ett visst motstånd i början men som jag hoppas har landat i något fantastiskt, vilket vi som sitter i huset känner. Antikrundan har varit här, artister som Tommy Körberg och Måns Zelmerlöv har uppträtt i auditoriet, vi har rockkonserter i Valsverket, arrangerar en filmhistorisk festival och så mycket mer. Vi jobbar mycket med aktiviteter och den här platsen erbjuder möjlighet för en blandad kultur, säger Emelie Plantin.

Pandemin blev utmanande och utvecklande för Gummifabrikens verksamhet. 2023 är verksamheten åter på banan.

– Vi har haft jättemycket aktivitet i huset, vilket vi är mycket glada för. Vi vill att Gummifabriken ska vara folkets hus och att alla ska känna sig välkomna och vi får känslan att allt fler förstår detta. Det som är roligt är när människor som tidigare arbetade på gummifabriken tar med sig släkt och vänner för att visa upp sin tidigare arbetsplats och vad som har blivit av den, säger Emelie Plantin.

Efter fem månaders planering är det nu dags för en fullspäckad helg för att uppmärksamma mötesplatsens fem första år.

– Alla verksamheter i huset och ett par aktörer utifrån har samverkat för att hitta en så bra blandning av aktiviteter som möjligt. Ett sådant här jubileum skapar möjligheter till samarbete och vi är peppade och hoppas att så många som möjligt besöker oss, säger Emelie Plantin.

Jubileet inleds under torsdagkvällen med Sverigepremiären av dokumentärfilmen ”And the King Said, What a Fantastic Machine”, regisserad av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck.

– Den handlar om sociala mediers påverkan på människor. Bland annat behandlas olika utmaningar som har florerat på sociala medieplattformar men också hur vi lever våra liv på sociala medier. Det är en jätteintressant film och det är kul att få hit Sverigepremiären, säger Emelie Plantin.

Fredagen bjuder bland annat på en föreläsning och ett arbetsmöte i AI, artificiell intelligens, ett möte med barnprogramledaren Julia Wiberg, invigning med tre orkestrar samt uppträdanden med gruppen Humorkalaset och glädjebandet Louisiana Avenue. Under lördagen får barn möjlighet att göra en egen tidkapsel och intresserade får möjlighet att prova på e-sport och så kallat silent disco (disco med musik i hörlurar). För de vuxna erbjuds bland annat föreläsningar om solceller och AI och precis som för barnen får intresserade möjlighet att prova på silent disco. Danny Saucedo tar plats på auditoriets scen för en jubileumskonsert och kvällen avrundas med ett silent disco-klubb. Söndagen bjuder bland annat på barnteater, olika rörelsepass, underhållning med Nenne Lindberg och uppmärksammande av årets kulturstipendiater. Evenemanget avrundas med världspremiären av ”Cinematic Images”.

– Accordeonisten Minna Weurlander har slagit sig samman med en kvartett som spelar stråkar. De kommer tillsammans att framföra en musikalisk kavalkad med några av de största filmkompositörerna, säger Emelie Plantin.

Som symbol för jubileet syns en fjäril.

– Vi ville hitta ett sätt att visa upp huset och förklara hur vi och alla andra ska se på det. Då började vi titta på fjärilen. Precis som fjärilen ser vi att huset går genom olika stadier och nu ser vi att den har slagit ut sina vingar fullständigt, avrundar Emelie Plantin.

Taggar

Dela