Nyheter

Mossle blev V-starkast

Nyheter Vänsterpartiet tappar i merparten av Värnamo kommuns valdistrikt men ökar mest på Vråen och har starkast stöd i Mossle. 

Statistik från Newsworthy och Valmyndigheten

När den första rösträkningen är klar i nästan hela riket, ser Vänsterpartiet ut att samla 3,4 procent av rösterna i riksdagsvalet i Värnamo kommun.

Klockan 23.40 på söndagen räknades det sista valdistriktet i Värnamo färdigt. Då hade Vänsterpartiet samlat totalt 716 röster i riksdagsvalet i kommunen, vilket motsvarar 3,4 procent. Fortfarande saknas sena poströster och utlandsröster (”onsdagsrösterna”), vilket kan komma att förändra det slutliga valresultatet. Historiskt har onsdagsrösterna ofta gynnat de borgerliga partierna något.

Vänsterpartiet blev tredje minst av riksdagspartierna i Värnamo, före endast Liberalerna och Miljöpartiet. 

Det preliminära valresultatet innebär att Vänsterpartiet tappat i Värnamo, precis som i riket som helhet. Jämfört med 2018 backar Vänsterpartiet med 0,3 procentenheter. 

Vänsterpartiets allra bästa val i Värnamo sedan 1973 (valet efter enkammarriksdagens införande1) var 1998 (6 procent). Det sämsta valet gjordes 1991 (2,2 procent).

Vänsterpartiet starkaste valdistrikt i kommunen var Mossle, där de fick 7,6 procent av rösterna. Mossle var partiets starkaste distrikt i kommunen även i riksdagsvalet 2018. Partiets bästa distrikt i valkretsen var Österängen V i Jönköpings kommun (16,8 procent) och i hela riket Möllevångstorget S i Malmö kommun (45 procent). 

Värnamo kommun hör till Jönköpings läns valkrets, som skickar elva ledamöter till riksdagen på fasta mandat (av 310), och kanske något eller några utjämningsmandat. Under mandatperioden 2018–2022 gav 4,9 procent av rösterna Vänsterpartiet ett mandat i riksdagen för valkretsen. I år har partiet fått 3,9 procent av rösterna i valkretsen, en minskning med 1 procentenheter sedan sist. Om det resultatet står sig, skulle det ge Vänsterpartiet ett mandat den här gången också.

Vänsterpartiets väljarstöd i Värnamo placerar kommunen på sjätte plats bland de 13 kommunerna i valkretsen (tillika Jönköpings län).

Statistik från Newsworthy

Valresultatet är preliminärt.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela