Nyheter

I morgon startar årets vaccination mot influensa

Nyheter Tisdag 9 november 2021 inleds vaccinationer mot influensa. Länets vårdcentraler är beredda att ta emot och vaccinera länsbor, inledningsvis som 65 år eller äldre, gravid eller som har en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk att bli allvarligt sjuk.

Pressbild

– Det finns risk för en extra besvärlig influensasäsong i år. Eftersom vi i stort sett inte hade någon influensa alls förra året så är det många som är extra mottagliga för infektionen i år, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Feber, hosta, huvudvärk och muskelvärk är vanliga symtom.

– Den som är ung och frisk är ofta på benen igen efter en vecka, men för den som är äldre eller tillhör en medicinsk riskgrupp kan sjukdomen bli allvarlig, säger Malin Bengnér.

Prioriterad grupp:

– Från den 9 november kan den som är 65 år eller äldre, gravid eller som har en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk att bli allvarligt sjuk vaccinera sig.

– Från den 22 november kan den som arbetar nära patienter och omsorgstagare inom vård och omsorg vaccinera dig.

– Från den 6 december kan den som inte tillhör en riskgrupp vaccinera dig.

Vaccination mot influensa är gratis för dig som rekommenderas att ta det. Det gäller dig som är 65 år eller äldre, dig som är gravid eller som har en sjukdom som innebär en ökad risk att bli svårt sjuk.

Region Jönköpings län följer Folkhälsomyndighetens prioritering så att riskgrupper får vaccinera sig först, om det skulle bli brist på vaccin.

Den som rekommenderas en tredje dos av vaccin mot covid-19 kan vaccinera sig mot influensa och covid-19 samtidigt om det gått minst sex månader sedan den andra dosen vaccin mot covid-19.

Källa: Pressmeddelande från Region Jönköpings län

 

Taggar

Dela