Nyheter

Monica Förster är årets Bruno Mathsson-pristagare

Nyheter 2021 års Bruno Mathsson-pristagare är den svenska formgivaren Monica Förster. Bruno Mathsson-priset delas ut årligen sedan 1984 och är det största designpriset i Norden med en prissumma på 200 000 kronor. Prisutdelningen sker den 20 november 2021 på konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo i samband med vernissagen av en omfattande utställning med Förster i Formladan.

Formgivaren Monica Förster är årets Bruno Mathsson-pristagare. Foto: Pressbild  [1/3]

Foto: Pressbild  [2/3]

Foto: Pressbild  [3/3]

Styrelsen för Karin och Bruno Mathssons fond, som delar ut priset, skriver i sin motivering:

”Drivkraften att testa nya former, tekniker och material är imponerande i Monica Försters omfångsrika produktion. Hennes gränsöverskridande och internationella designdialoger överraskar och förbluffar, liksom blandningen av lätthet och tyngd i de kreativa uttrycken. Hon är en ambitiöst engagerad ensamvarg som utmanar moderna klassiker med oväntad spänst i sina former; hon blandar elegans och saklighet med kittlingar av fulsnyggt. Styrkan finns i den svårfångade och samtidigt tillåtande attityden.”

Monica Förster (född 1966) är en av Sveriges internationellt mest etablerade formgivare, med uppdrag som spänner från möbler och objekt till inredningar, industridesign och strategiutveckling. Hon drivs av att lösa problem och ta sig an utmaningar inom för henne okända områden. Förster växte upp nära naturen i Dorotea i Lappland. Hon utbildade sig på Beckmans följt av Konstfack och grundade strax efter examen sin egen designstudio i Stockholm. Genombrottet kom med ett uppblåsbart rum i rummet, Cloud för Snowcrash, som blev vida uppmärksammat på Milano-mässan 2003. Idag formger hon regelbundet för europeiska möbelproducenter som Zanotta, Tecno och Poltrona Frau. Parallellt finns även många och skiftande uppdragsgivare på hemmaplan. Hon ritar exempelvis möbler för Offecct, Fogia och Erik Jørgensen, krukor för Skultuna, ljusstakar för Georg Jensen, bruksporslin för Rörstrand, bestick för Gense, smyckeskrin för Svenskt Tenn och grävmaskinsstol för Volvo Construction Equipment. Totalt har Försters designstudio 57 uppdragsgivare.

Förster har ett passionerat förhållningssätt till tillverkning och finner lycka i att det hon formger skapar jobb åt skickliga hantverkare. För snart ett decennium sedan fick hon kontakt med Orhan Niksic som då jobbade för Världsbanken och var på väg att flytta hem till Bosnien för att bli vd för familjens hundraåriga snideriföretag Zanat (zanat på bosniska betyder hantverk). Niksic såg behovet av att samarbeta med formgivare och hade läst om Försters drivkraft att utgå från varje tillverkares historia och unicitet. Förster blev företagets art director, och Zanats produkter, formgivna av såväl Förster som andra internationellt verksamma formgivare, har idag en bred publik i olika delar av världen. Träsnideritraditionen i Zanats hemstad finns dessutom sedan 2017 på Unescos världsarvslista.

Bruno Mathsson-priset delas ut årligen av Stiftelsen Karin och Bruno Mathssons fond som bildades 1983 genom en donation från Karin och Bruno Mathsson. Fondens ändamål är att främja forskning, utveckling, undervisning och utbildning inom områdena föremål samt inre och yttre miljö.

Källa: Pressmeddelande från Vandalorum

Taggar