Nyheter

Samlande: Motorsport ligger Bengt varmt om hjärtat

Nyheter I vår serie om samlande berättar vi om Bengt Lundström som samlar på tävlingsbilar av olika slag.

Bengt Lundström samlar på tävlingsbilar av olika slag. På lyften återfinns en Toyota Celica, som Bengt kört i Midnattssolsrallyt.  [1/4]

En röd Opel Kadett i rallyformat.  [2/4]

En silverfärgad Mercedes 190, som Bengt tävlat framgångsrikt i Norge med.  [3/4]

Bostadsgaraget innehåller tävlingsmemorabilia och ett flertal tävlings- och gatbilar. Till höger skymtas Ford GT40:n, som vi berättade om i går.  [4/4]

I vardagsrummet hemma hos Bengt Lundström är hyllan fullproppad med pokaler och garaget är fullt med tävlingsmemorabilia. I rallyskogarna och på tävlingsbanorna nådde Bengt Lundström nationella och internationella framgångar, vilket visar sig i hans samlande. Han samlar nämligen på tävlingsbilar.

– Det är först och främst mina egna bilar jag har tävlat med igenom åren, som jag har lyckats att spara. Såväl original som identiska kopior, säger Bengt Lundström.

Sedan barnsben har bilar och motorsport varit Bengt Lundströms stora intresse.

– Ingen av mina föräldrar hade någon bakgrund inom det. Men jag tror att det var någon i släkten som hade bil, vilket gjorde mig intresserad av det hela. Jag glömmer aldrig när jag som grabb fick en present av mor och far. De hade varit på resa till Kärda och jag fick en gammal bilratt i present. När jag var i skolåldern drömde jag om att bli bilmekaniker, vilket jag förverkligade. I dag har intresset övertagits av mina söner, vilket är väldigt kul.

Bilarna som Bengt Lundström samlar på härstammar från 1970-1980-talet. Under den perioden körde Bengt EM- och VM-tävlingar I Europa.

– På den tiden tävlade jag med Opel Kadett och Toyota Celica. Jag har en röd rally-Kadett och Toyotan är en ren kopia på en av mina bilar. Jag har kört ett flertal Midnattssolsrallyn med den.

Men det är inte bara i rallyskogarna som Bengt Lundström har skördat framgångar. I verkstadens vänstra hörn huserar en silverfärgad Mercedes-bil med modellbeteckningen 190. Bilen byggdes för det tyska standardvagnsmästerskapet DTM (Deutsche Tourenwagen Meisterschaft). I Bengts händer har bilen tävlat framgångsrikt i Norge.

– Jag lyckades knipa en silvermedalj i det norska saloon-mästerskapet. Det roligaste är att vi var två svenskar som knep de översta platserna. Det var kul att vi åkte över och spöade norrmännen på deras hemmaplan.

Bengt Lundström har ägt en hel del bilar genom åren. Men det finns en bil han ångrar att han gjorde sig av med.

– Toyota sponsrade mig med en Corolla, som jag byggde. Jag hade mest framgångar med den bilen, men sålde tyvärr den vidare. Jag har försökt att få tag i den, men den är borttagen i registret och finns troligtvis hos en samlare i Europa.

Taggar

Dela