Nyheter

Misstänkt mord – rubricerat som terrorbrott

Nyheter Polisen tillkallades till Bangårdsgatan i Vetlanda strax innan klockan 15.00 då flera inringare larmat om att flera personer blivit angripna. Polisens tjänstevapen användes när gärningsman skulle gripas. Regionen meddelar att det är en allvarlig händelse och flertalet är drabbade. Texten är uppdaterad under eftermiddagen och kväll

Text inlagd klockan 15.33; Polisens regionledningscentral fick ett flertal telefonsamtal från Vetlanda. Inringarna berättade om att flera personer skulle ha blivit angripna med ett tillhygge bland annat på eller i närheten av Bangårdsgatan.

En misstänkt person är greps av polisen och den ingripande polispatrullen har i samband med gripandet avlossat sitt tjänstevapen. Den gripne är skadad men skadeläget är oklart. Den gripne mannen är förd till sjukhus med ambulans.

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord och är rubricerad som en särskild händelse.

Det är flera personer som ska ha blivit angripna med ett tillhygge som är förda till sjukhus.

Trafikverket har på begäran av polisen beslutat om tågstopp innebärande att inga tåg kommer att trafikera Vetlanda under den närmaste tiden.

Polisen vill uppmana allmänheten i Vetlanda att ta kontakt med poliser på plats och berätta vad man kan ha gjort för iakttagelser. Det kan vara att stor vikt för utredningen av händelsen.

Polisen arbetar nu i Vetlanda med ett 15-tal polispatruller och ytterligare resurser är på väg, exempelvis kriminaltekniker. Polisen vädjar till allmänheten att respektera avspärrningar och andra direktiv som kan komma att lämnas av polisen i Vetlanda.

Polisen arbetar nu i huvudsak med att hålla förhör med inblandade personer och att säkra bevisning i olika former.

Den person som har gripits av polisen är en man i 20-årsåldern. Hans skadeläge är fortfarande oklart, men han vårdas på sjukhus och bevakas av polis.

Polisen vill betona att förundersökningen gäller försök till mord. Det finns för närvarande inga misstankar om terrorbrott.

Polisen arbetar intensivt med utredningsarbetet och just nu har polisen fått kontakt med sju personer som är drabbade på olika sätt av händelsen. Det finns inga närmare uppgifter om skadeläget på de drabbade, men det finns inga uppgifter om att någon ska ha avlidit.

Tågtrafiken kan nu trafikera Vetlanda i begränsad omfattning på ett spår.

Parallellt med utredningen om försök till mord pågår även en utredning av polisens agerande i samband med gripandet. Gripandeplatsen är avspärrad och utredningen av polisens agerande utreds av en åklagare vid särskilda åklagarkammaren. Med anledning av denna utredning kommer polisen inte att kommentera närmare om gripandet och varför polisen har avlossat verkanseld.

Polisen har nu fått kontakt med åtta drabbade personer i händelsen. Skadeläget är oklart för polisen men kommer senare att kommuniceras av Region Jönköping.

Polisen har läget under kontroll i Vetlanda, den mest akuta situationen är nu över och polisens arbete inriktas nu allt mer på utredningsarbetet. Det finns i nuläget inget som tyder på fler gärningspersoner som misstänks i denna utredning.

Uppdaterad kl 19.01;
I det pågående arbetet med utredningen har ärendet omrubricerats. Nu är rubriceringen misstänkt terroristbrott. Detta ändrar våra planer för kommunikationen i ärendet. Polisen kommer att hålla en digital pressträff istället för enskilda intervjuer. Inriktningen är att kunna hålla den klockan 20.00.

Uppdaterad kl 21.14; 
Förtydligande gällande rubriceringen. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord. Det finns detaljer i utredningen som gör att polisen även utreder eventuella terrormotiv. Detta är de senaste uppgifterna men som i alla utredningar kan det förändras beroende på vilka uppgifter som kommer in.

Polisen har inlett en polisiär särskild händelse och utreder ärendet i en särskild utredningsorganisation enligt polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott. Det här innebär att ärendet kommer att hanteras utanför ordinarie verksamhet för att säkerställa att utredningen har de resurser som behövs.

Taggar