Nyheter

Minnen från Gubbakulan på Vandalorum

Nyheter Gubbakulan som var ett dansställe i Vrigstad är ett ganska känt begrepp i vår del av länet. I Vandalorum Värnamo är det ett litet tema just nu.

Richard Johansson. Foto: Thea Björnberg  [1/15]

  [2/15]

  [3/15]

  [4/15]

  [5/15]

  [6/15]

  [7/15]

  [8/15]

  [9/15]

  [10/15]

Richard Johanssons rullande museivagn Folkkonstmuseum.  [11/15]

  [12/15]

  [13/15]

  [14/15]

  [15/15]

Konstnären Richard Johansson är uppvuxen i Vrigstad där just det så mytomspunna dansstället Gubbakulan fanns. Han föddes 1966 och fyllde för övrigt 56 i torsdags. Numera bor han i skånska Kivik.

Det är surrealism och lite av varje i hans många konstverk.


Ur pressmeddelande från Vandalorum:

Var ligger Gubbakulan i Småland? Med djupt allvar och vild humor brottas Richard Johansson med de stora frågorna om vilka vi är och vart vi egentligen är på väg. Stämningen är oftast jovialisk och folklig, men det som framträder därefter är ofta en mörkare sida där konstnären plockar in samtida sammanhang som inte alltid är så roliga. Referenserna och persongalleriet kan vara udda såväl som allmängiltiga. Ingen går säker i bildrummens ofta lite ödsliga miljöer. Det kan vara öknen i New Mexiko eller de djupa skogarna i Småland. Människorna bär sin ensamhet och utsatthet. Ibland är det kaxigt. Ibland är det skört.

I det johanssonska världsalltet kan betraktaren känna tillhörighet och empati med alla. Det spelar ingen roll om man är en högfärdig societetsdam, smutsig vapenhandlare, korrupt politiker eller alkoholisten på torget. Ingen är förmer än någon annan. För någonstans i slutändan är vi alla inneslutna i vår ensamhet och våra brustna förhoppningar. Krig, kärlek, åtrå, lycka, misär i en evig växelverkan. Richards konst skapar en övertygelse och en acceptans att livet är inget mindre än en freakshow där vi alla är lika inför gud som förmodligen inte finns.

Richard Johanssons konstnärliga produktion sträcker sig över tre decennier och det börjar nu bli intressant att försöka ringa in konstnärskapet. Smålands Konstarkiv i Vandalorum har därför lånat in ett omfattande antal verk från institutioner och privatpersoner. Bland äldre och nya verk visas skulpturer, måleri och installationer på utställningsytans 250 kvadratmeter. På Vandalorums innergård visas Johanssons rullande museivagn Folkkonstmuseum.

Utställningen genomförs i samarbete med Galleri Magnus Karlsson.

Taggar

Dela


1 reaktion på Minnen från Gubbakulan på Vandalorum

He he ,där va det livat förr! Kul ställe,bjöd faktiskt Eddie Medusa på en sup där en gång! Synd att alla dansställen försvinner.

Kommentarsfunktionen är stängd