Nyheter

Miljöskatt på plastpåsar

Nyheter Miljöpartiet debatterar.

Jörgen Skärin, Värnamo. Arkivbild

Skatt på plastpåsar skapar debatt! Är det plakatpolitik eller ett steg framåt?

För Miljöpartiet är det en självklarhet att ta tag i miljöproblemen. I Sverige ska föräldrar aldrig behöva oroa sig över hur miljögifter påverkar barnens hälsa, man ska kunna handla utan att lusläsa innehållsförteckningen efter mikroplaster och vara trygg med att man inte bidrar till onödig miljöförstöring i vardagen. För att uppnå det minskar vi spridningen av mikroplaster i naturen genom att fasa ut onödiga plaster ur våra system.

Det är inget litet åtagande men vi är på god väg. Inom EU har vi drivit på för ett stopp av ytterligare tillverkning av onödiga engångsartiklar i plast, här hemma har vi tillsatt en utredning för att få bort ännu fler plastprodukter och nu har vi infört en skatt på plastpåsar.

Det är inget unikt för Sverige att vilja begränsa användningen av plastpåsar. I 90 länder är plastpåsar delvis eller helt förbjudna och i ytterligare 50 länder har man redan infört en skatt på plastpåsar.

Skatten på plastpåsar löser självklart inte alla miljöproblem, utan är en liten del i den gröna omställningen där höjda miljöskatter växlas mot sänkt skatt på jobb och företagande.

Vi vet att det gör skillnad. När det kostar att bidra till ökade utsläpp och miljögifter, men lönar sig att göra klimatsmarta val, så blir samhället grönare. Det är en viktig princip som gör att alla i Sverige kan delta i den gröna omställningen.

Plastpåseskatten har kritiserats från högerhåll – M och SD röstade emot – men 59 procent av befolkningen välkomnar den. Det hänger förmodligen ihop med en ökad miljömedvetenhet och frustration över att plastpåsar är det vanligaste skräpet på svenska stränder.

Skatten har även väckt liv i debatten om hur olika material påverkar miljön och hur vi använder våra resurser. MP välkomnar denna ökade miljömedvetenhet! För att kunna lämna över en välmående planet till nästa generation så måste vi minska vår konsumtion, se över produktionen och lämna resursslöseriet bakom oss. Framtiden bygger på att vi är varsamma med planetens resurser – slit och släng måste ersättas med ett system där vi återanvänder och återvinner saker i mycket större utsträckning.

Nyligen visade en undersökning att SD-väljare är mest negativa till platspåseskatten. Det förvånar oss inte och när bakåtsträvarna kallar vår politik för extrem så har vi ett tydligt svar. Att förbli passiv när den globala uppvärmningen når nya rekordnivåer är extremt, ingenting annat.

Rebecka Le Moine, Miljöpartiet, riksdagsledamot i skatteutskottet
Jörgen Skärin, Miljöpartiet, Värnamo

Taggar

Dela


5 reaktioner på Miljöskatt på plastpåsar

Inbilla inte mig att detta lösningen att beskatta. Samarbeta med företag som tillverkar emballage av olika slag. Skatten är till för att finansiera annat. Vi är inte dum

Många av oss använder våra använda plastkassar som soppåsar. Alltså – återanvänder dem och de bränns tillsammans med soporna. Dessa hamnar alltså aldrig i naturen.
Ska vi nu köpa plastkassar på rulle till våra sopor? De blir ju då inte återanvända, eller hur?
Är de påsarna miljövänligare?
Är det inte bättre att satsa på att göra plastkassar av nedbrytbart material istället?

Ska tilläggas. ciggfimpar är värre enligt mig. Ligger överallt och dessutom är rökning inget trevligt. Förbjud det istället. Men det är klart, skulle väl anses som kränkande

MP har givetvis inga idéer om hur man faktiskt ska lösa problem. Pengar till stadskassan gör inte så värst mycket för miljön. Nu är det ju inte miljön som är viktig, inte ens för MP. Ingen nyhet för min del men folket är duktig på att tro på lögner. Upprepas samma lögn tillräckligt många gånger så tros det på. Precis som Bengan skriver så saknas sunt förnuft i många sammanhang. Jag har ett bra exempel. En person som köper en ny elbil trots att den gamla bilen ej är särskilt gammal och har många mil kvar att ge är lika med onödig nyproduktion. Den nya bilen består till stor del av plast och dessutom ett stort batteri. Medan det blir överflöd av begagnade bilar. Någon annan kör ju din gamla bil istället och personen i elbilen är numera den osmarta. Ja sunt förnuft är ovanligt.

MP är ute o cyklar igen. Plastpåsar är bättre miljöval om de används rätt. Jämför med en sex ekologisk bomullskass… Man skattar är
tom bärkassar av nedbrytbara materiel.
Går ofta längs våra stränder och ser ytterst sällan plastkassar. Se över förpackningarna i stället. Jämför ex hur Indien sköter sina sopor som hamnar i haven.. Det kommer inte från Sverige.
Detta är ännu ett sätt att ta in skatter dvs skinna svenska folket… Mp silar planton och är blinda för blåvalar.. De svamlar om högerer o vänsterpolitik.. löjeväckande
De saknar vanligt sunt förnuft, likt en religiös sekt. Tänk om o gör rätt..

Kommentarsfunktionen är stängd