Nyheter

Miljöchefen om branden: ”Något som vi alla varit rädda för”

Nyheter Värnamo kommuns miljöchef Lis Rydberg kommenterar branden i plastberget vid den gamla industrifastigheten i Bor.

Bild från brandplatsen under tisdagsmorgonen. Bild: David Alin

Under måndagskvällen inträffade det som många varit rädda för: att plastberget i Bor skulle börja brinna.

– Jag se det här som olyckligt. Det här var vår farhåga från början när den här plastlagringen blev känd för oss, att det skulle kunna börja brinna. Det är just dessa farhågor som har gjort att vi har fokuserat på att skydda det från brand. Nu har dessa besannats, men glädjande nog har branden inte tagit sig in i lokalerna utan branden har tagit sig längs gavlarna upp till ventilationsrummet på taket. Där har vi jobbat med i princip allt släckningsarbetet och hållit de yttre väggarna säkrade. Där har vårt fokus legat sedan branden startade, berättade insatsledare Jon Aldenklev vid räddningstjänsten Värnamo i en intervju med tidningen i går.

Med anledning av det inträffade tog vi kontakt med kommunens miljöchef Lis Rydberg för att få Värnamo kommuns syn på det inträffade.

– Det här är något som vi alla har varit rädda för. Vi får bara vara tacksamma över att det gick som det gick så att det inte blev värre än det blev. Sedan vill jag poängtera att vi precis som alla andra vill få bort den här plasten så fort som möjligt, säger Lis Ryberg, miljöchef på Värnamo kommun.

Det här har varit ett komplex ärende genom åren. Hur ser ni på samhällsbyggnadsförvaltningen kring hela den här processen?

– Det har varit rätt komplicerat kring det här eftersom det har bytts ägare och således diverse ideér, så det är inte helt enkelt, men jag tycker ändå att vi har gjort det vi har kunnat i det här från miljös sida. 

Vill få utdömt vite: ”Oklarheter med delgivning”

I december 2023 beslutade samhällsbyggnadsnämnden att fastighetsägaren skulle forsla bort plastavfallet inom ett år. Dessutom beslutade nämnden på samma möte att förelägga fastighetsägaren att inom två månader lämna in en tidsplan för bortforslingen senast två månader efter att beslutet vunnit laga kraft, annars får bolaget betala ett löpande vite på 25 000 kronor i månaden fram tills att tidsplanen lämnats in. Samhällsbyggnadsnämnden vände sig till mark- och miljödomstolen för att få utdömt vitet, men där fick de avslag.

– Anledningen till avslaget var att det fanns oklarheter med delgivningen i frågan. De tyckte att det var otydligt när beslutet skulle börja gälla men nu har vi lämnat in en ny ansökan om att få döma ut vitet. Det ligger nu hos mark- och miljödomstolen, så vi får se vad det blir för beslut nästa gång. Vi hoppas att de dömer ut det, säger Lis Rydberg.

I skrivande stund har fastighetsägaren fortfarande inte inkommit med en tidsplan för bortforslingen.

– Vi för diskussioner med han som är kontaktperson för företaget just nu. Han säger att de har en köpare i Borås men jag får inget namn på den köparen så jag vet inte om det ligger någon sanning i det, säger Lis Rydberg.

LÄS MER:  14 bilder från branden

LÄS MER:  14 bilder från branden

LÄS MER:  Kraftig brand vid plaståtervinning i Bor – insatsen avslutad

Taggar

Dela