Nyheter

Mickel i Långhult i fokus på berättarfestival

Mickel i Långhult i fokus på berättarfestival

Nyheter Sveriges främste folkliga sagoberättare Mickel i Långhult är i fokus när den 33:e upplagan av Sagobygdens musik- och berättarfestival gästar Värnamo.

Sagoberättaren Per Gustavsson gestaltar Mickel i Långhult och berättar historier från Värnamobygden. Bild: Lars-Erik Tobiasson  [1/4]

Folkloristen Bengt af Klintberg berättar om varför Mickel i Långhult betraktas som en så viktig traditionsbärare. Pressbild  [2/4]

Berättarantikvarien Lina Midholm berättar om Mickels familjehistoria och uppväxtmiljö. Pressbild  [3/4]

Riksspelmannen Magnus Gustafsson bjuder på låtar från tiden och trakten. Pressbild  [4/4]

– Mickel är en av de få muntliga berättare som skrivit ned sina berättelser själv. Det är folkliga, jordnära, drastiska och helt ofriserade berättelser som ofta ger en bild av fattiga människors vardagsliv. Därför är Mickel i Långhult den främsta folkliga sagoberättare vi haft i Sverige, säger berättaren Per Gustavsson.

Mickel i Långhult kan också ses som något av den andlige fadern för Sagobygdens Musik- & Berättarfestival, som startades av Per Gustavsson tillsammans med Bengt-Göran Söderlind 1990 och vars 33:e upplaga invigs i Ljungby nu på torsdag.

Föddes i Värnamo
Mickel – eller Michael Jonasson Wallander som han egentligen hette ­– föddes i Värnamo 1778. Så när Berättarfestivalen angör Värnamo på lördag är självklart Mickel i fokus. Lokalhistorikern Ulf Helgesson har det senaste året kartlagt hans bakgrund i Värnamo och fått fram många spännande och tidigare okända fakta om Mickel.

– Ulf har gjort en hjälteinsats och lyckats utröna saker om Mickels familjebakgrund och liv som andra forskare misslyckats med, vilket ger nya spännande perspektiv på Mickels berättande, säger Per Gustavsson.

Mosslelunds gravfält
Detta firas med ett specialkomponerat program med berättelser och musik i helgen vid Mosslelunds gravfält, nära platsen där Mickel föddes. Berättarantikvarien Lina Midholm berättar om Mickels familjehistoria och uppväxtmiljö. Sagoberättaren Per Gustavsson gestaltar Mickel och berättar historier från Värnamobygden. Riksspelmannen Magnus Gustafsson bjuder på låtar från tiden och trakten. Välkände folkloristen Bengt af Klintberg berättar om varför Mickel i Långhult betraktas som en så viktig traditionsbärare. Kulturnämndens ordförande Raymond Pettersson inviger.

– Jag kommer att berätta en del av Mickels mer okända berättelser och verklighetsskildringar från Västbo och Östbo härad, säger Per Gustavsson.

Roande och lärorikt

Mosslelunds gravfält består av gravar från järnåldern och är beväxt med flera stora ekträd. Evenemanget kommer att hållas på gravfältet nära där Mickel var uppvuxen. Det finns tillfälliga parkeringsplatser för cykel och bil, söder om Domarringsvägen. Det kommer att finnas vägvisningar till platsen. Det är fri entré och ingen föranmälan behövs, men man får gärna ta med fikakorg.

– Det är värt att komma för att lära känna Mickel och hur det var i Värnamo kring sekelskiftet 1800. Det blir både roande och lärorikt, säger Per Gustavsson.

Evenemanget är ett samarrangemang av Sagobygden, Värnamo kommun, Värnamo Hembygdsförening och Historiska Sällskapet Gamla Wernamo.

Taggar

Dela