Nyheter

Mia debuterar som låtskrivare och artist

Nyheter En ny tid i livet fick Mia Blomgren att återupptäcka hennes passion för musiken. Nu är hon aktuell med sin första singel. 

En ny tid i livet fick Mia Blomgren att återupptäcka hennes passion för musiken. Nu är hon aktuell med singeln "Va jag". Bild: Enrique Lilja

Mia Blomgren arbetar som socionom/familjebehandlare inom Värnamo kommun. Hon är uppvuxen i Katrineholm och har bott i Stockholm, Växjö och nu senast i Norrköping, men för snart fem år sedan flyttade hon tillsammans med sin familj tillbaka till Småland. Musiken har alltid legat Värnamobon varmt om hjärtat. 

– När jag var liten sjöng jag i barnkör, tog sånglektioner och satte upp musikaler tillsammans med kompisarna hemma och sjöng en del i skolan. Jag höll också på mycket med teater och dans, så det blev en del musikaler under min uppväxt. Jag fortsatte med körandet i kyrkan och brukade medverka på gudstjänster. Jag gick musiklinjen på gymnasiet, så det blev mycket uppträdanden med lokala musiker men även musikaler. Jag fick äran att spela i ”Jesus Christ Superstar” i Norrköping, börjar Mia berätta. Jag har aktivt hållit på med musik hela livet, mest i kyrkliga sammanhang tillsammans med min man Anders. 

Nu blommar en förnyad passion för musiken. Tillsammans med musikern Mattias Gränsmark debuterar hon som låtskrivare och artist med låten ”Va jag”.

– Det började nog som någon slags 40-årskris och en ny tid i livet. Vad ska jag göra nu när barnen är tonåringar och mer självständiga och när min man jobbar mycket kvällar och helger? Jag längtade efter att få göra något roligt och meningsfullt. Fokusera mer på mina intressen och kanske göra något nytt och spännande. Som av en händelse så korsades Mattias och min väg via sociala medier. Han sökte en sångerska att samarbeta med och skriva musik med. Min man pushade mig och sa att ”du är bra, ta chansen nu”. Jag hörde av mig till Mattias som blev intresserad, så jag satte mig samma kväll tillsammans med min man och spelade in covers som jag skickade över. Mattias tyckte att mina covers lät bra och ville gå vidare, så vi träffades på måndagen och började spåna. 

Två dygn senare hade duon skrivit låtens första utkast. 

– Vi gick båda ”all in”. Jag visste ganska snabbt vad jag ville förmedla. Sedan har vi slipat på låten, ändrat och förbättrat olika delar. Efter det har vi spelat in i omgångar: sång, diverse instrument, ljud och stämmor, och Mattias har mixat och producerat låten, vilket jag lärt mig är en hel vetenskap. Vi har satt större mål och delmål längst vägen. Vi har haft en öppen och ärlig kommunikation genom hela processen, har samarbetat bra och vi kompletterar varann. Jag med min energi, glädje och mitt driv och Mattias med sin musikaliska skicklighet, noggrannhet och sinne för detaljer, men båda har haft samma hyperfokus på låten och projektet. Det är som att vi har varit i en musikbubbla, som vi nu äntligen fått blåsa i väg. 

Vad handlar låten om? 

– I höstas fick jag en ADHD-diagnos. För mig var det skönt att få en diagnos och det väcker mycket tankar. Det var det jag ville skriva om. Jag tänker att det är många människor som på olika sätt kan referera till låten: att man så hårt försöker anpassa sig för att vara som normen. Det är ett aktuellt ämne att få blomma ut, att få vara den man är. Det är vad den här låten handlar om: att våga vara den du är, att acceptera och omfamna sig själv. Det är en frihetskänsla att acceptera hur jag är och jag hoppas att låten får beröra andra som på olika sätt längtar efter att få känna sig fria att fullt ut vara sig själva.

Låten släpptes på Spotify den 17 mars och har fram tills i dag cirka 1 000 lyssningar. 

– Låten har redan berört många, mestadels kvinnor. Det är en hel del som hört av sig och tackat för låten och budskapet i texten. Jag har också en liten fanclub i min ena dotters klass och många av mina döttrars kompisar följer mig på Instagram. En äldre tjej kom fram till min äldsta dotter i skolan och gav mig beröm för låten. Det är fantastiskt att få den responsen, att genom musiken få förmedla sina känslor och kunna beröra människor. Det är viktigt för mig! 

Hon avrundar intervjun med att tacka Mattias Gränsmark.

– Utan honom hade det här aldrig blivit av. Han är otroligt musikaliskt skicklig, mycket duktig och väldigt noggrann. Han ser de där smådetaljerna som en annan aldrig tänker på. Jag är otroligt glad, stolt och tacksam för vårt samarbete.

Taggar

Dela