Nyheter

Mer än 1 100 katter registrerade i Värnamo – här är länets populäraste kattnamn

Nyheter Drygt 1 100 katter. Så många har Värnamoborna hunnit registrera i Jordbruksverkets nya kattregister, och nu börjar bilden av de populäraste kattnamnen klarna.

Drygt 1 100 katter. Så många har Värnamoborna hunnit registrera i Jordbruksverkets nya kattregister, och nu börjar bilden av de populäraste kattnamnen klarna. Arkivbild.

Sedan 1 januari ska alla katter, födda från 2008 och framåt, id-märkas och registreras hos Jordbruksverket. Och hittills finns 336 000 katter, med 221 000 ägare, i det nya registret. Av dem finns 1 122 i Värnamo kommun.

Det motsvarar ungefär 32 katter per 1 000 invånare– men om det är mycket eller lite är svårt att säga. Exakt hur många katter som finns i Sverige vet man inte, men det finns en uppskattning på 1,4 miljoner. I så fall finns bara var fjärde katt hittills i registret.

– Det var inte så att vi trodde att alla katter skulle registreras direkt när de nya reglerna började gälla. Det tog nästan 20 år att få in hundarna i hundregistret, men så lång tid tror vi inte att det tar för katterna. Det är mycket lättare att registerera och att få ut information nu, säger Anders Elfström, enhetschef på Jordbruksverket.

Hur tycker ni att det har gått hittills då?

– Jag skulle säga att det kom in fler katter än vi räknat med i början, men nu tycker vi att vi får in för få katter – och därför försöker vi nå ut med information i sociala medier och medier.

Just nu anmäls ungefär 4 000 katter i veckan, och Anders Elfström vill att takten ökar. Det är trots allt obligatoriskt.

– Och för ägarens egen skull innebär det att katten kan återföras till ägaren om den springer bort. Vi tror att de flesta seriösa kattägare vill registera sin katt, men det är ett nytt regelverk.

När tror ni att ni har ett komplett register?

– Helt fullständigt kommer det aldrig att bli, men kanske inom en fyra- eller femårsperiod.

På kommunnivå finns inte några ytterligare siffror, men för länen redovisar Jordbruksverket också namnstatistik. I Jönköpings län finns nu 12 738 registrerade katter. Och 123 av dem heter Sigge, vilket är det vanligaste namnet, tätt följt av Doris på 122 katter. Sigge är också det populäraste namnet i riket som helhet, medan Doris är tvåa på rikslistan.

Ungefär 250 000 – två av tre registrerade katter i landet – är huskatter och sedan är glappet till nästa ras stort. På andraplats kommer ragdoll, med 16 000 registrerade katter, medan knappt 10 000 maine coon finns registrerade.

Statistik över de mest populära kattnamnen i Jönköpings län. Källa: Jordbruksverket

Taggar

Dela