Nyheter

Medborgarinitiativet avslogs – S budgeterar för skatepark 

Nyheter Medborgarinitiativet om en inomhusskatepark i Värnamo blev avslagen. S lovar att budgetera för en inomhusanläggning.

Socialdemokraterna med Azra Muranovic i spetsen budgeterar för en framtida inomhusskatepark.

Under gårdagens fullmäktige avgjordes framtiden för medborgarinitiativet om en inomhusskatepark i Värnamo.

Först upp i talarstolen var Khalid Phoricanen (S):

– Jag som är ung och hänger mycket vid skateparken på sommaren ser inget problem med  att bygga en inomhuspark. Det är väldigt attraktivt: man hänger där, man bildar nya umgängen och träffar nya människor. En inomhuspark gör det bara ännu mer attraktivt på hösten, vintern och våren när vädret inte tillåter att vara där. Regnar det, då kan man inte hänga där för man kommer lätt skada sig. Det är inte bara ungdomar som hänger där, det är även äldre som har det som en passion. Jag yrkar därför avslag till kommunstyrelsens förslag. 

Azra Muranovic (S): När det här medborgarinitiativet kom in blev jag faktiskt väldigt glad. Det här är ju precis någonting som Socialdemokraterna har velat ha ett bra tag. Jag kan inget annat än att yrka bifall till medborgarinitiativet och jag hoppas verkligen att vi får en majoritet med oss, så att vi kan förverkliga detta. Det här är en gren som blir större och ett ännu större intresse. Det är flera som åker till Värnamo för att vara i skateparken som är där. Kan vi ha det intresset levande året runt så är det jättebra. Det är värt pengarna. 

Gottlieb Granberg (M): Bifall till kommunstyrelsens förslag. Detta är ju ett medborgarinitiativ som vi ska svara på. Visst, vi kanske har en inomhusskatepark i en längre framtid, men inte för tillfället. Vi har byggt den här, den är relativt ny alla redan. När vi byggde den hade vi precis som ni säger den här diskussionen om den ska vara inomhus eller utomhus. Vi fick kontakt med andra kommuner och fältare som sa att det finns nackdelar också med att ha en inomsskatepark, där vissa grupper kan annektera de här platserna. En annan anledning är att skejtarna som är intresserade har fått den här rätt så hyfsade investeringen, måste jag säga. En inomhusskatepark skulle bli betydligt dyrare och det finns fler föreningar som behöver ha sitt behov täckt innan de kommer på tur. Jag tycker man ska vara rak och säga nej i det fallet. Det kan ligga i framtiden, men inte nu, och därför tycker jag det är bra att säga som det är. Men vill sossarna prioritera detta så förväntar jag mig att de har med det i sin investeringsbudget i framtiden. 

Jörgen Skärin (MP): Jag yrkar bifall till medborgarförslaget. Det finns inget som säger vad tidszonen är för den här inomhusarenan, eftersom vi i framtiden kanske har ett arenacentrum för allting. Vi vet ju själva att det här är idrotter som, exempelvis X Games som fångar väldigt mycket ungdomar och som är en livsstil. Vi pratade tidigare i kväll om den sociala säkerheten och att våra medborgare ska känna sig trygga. Det är väl en del i det här, att ungdomar har samlingar och då kan utöva det dem är intresserade av. Då är det också en samhällsgärning och ett väldigt bra sätt att fånga ungdomarnas uppmärksamhet. Det här behöver inte byggas i dag, och inte imorgon, men vi kan ta beslut att det kommer att vara en inomhushall för skejtare. 

David Kolström (V): Jag som hänger där med mina barn kan bara instämma i det som sägs här av S och MP. Sedan vet jag som gammal skejtare att kostnaderna är förhållandevis små för att förlänga en helt fantastisk sport ytterligare ett halvår. Jag yrkar bifall till initiativet. 

Azra Muranovic (S): Sjävklart kommer sossarna att lägga in det här i sin budget! Vi misstänkte att det här behovet fanns redan innan och nu har ju det här väldiogt omtyckta förslaget visat att det finns ett behov för det. Vad gäller trygghet och tillhåll, allt kan faktiskt bli ett ställe där det kan samlas grupper man inte vill. Gummifabriken var ett sådant. Likt förbannat öste man många, många miljoner ner i den. När vi väl bestämde oss för att det inte fanns ett tillhåll där, så fanns inte det sedan. Det handlar om hur man prioriterar sina resurser och arbetar med trygghet. Det är inget som säger att det här skulle vara någon skillnad från annat. Man kan faktiskt sätta in fler vuxna också. Annektering sa du också Gottlieb, och det är just det som händer på den skateparken vi har i dag. Yngre grupper upplever att de inte får ta del av skateparken i lika stor grad som de andra, lite äldre grupperna som dominerar den. Det problemet har vi redan och det problemet har vi förmodligen på andra arenor där vi driver fritidsaktiviteter och idrott. Att det alltid är någon som upplever att den får mer än någon annan, ishockeylagen till exempel. Jag yrkar bifall till detta och återkommer med det i budget också, tack. 

Gottlieb Granberg (M): Det var ju bra att ni lägger in den i budgeten, det är viktigt att när det kommer medborgarinitiativ så förväntar de att det kommer inom en rimlig tid. Därför måste man vara rak på det viset. När det gäller det här med tillhåll så har jag inte hört något nu, för vi involverade verkligen föreningarna då till att hjälpa till med det. Då får vi titta över det igen, utfall att det inte fungerar. Det är ju absolut inte meningen att det ska bli. Det är ju lite svårare att få det när det är öppet runt omkring och fler ser det, även för förbipasserande, än i ett slutet rum i en byggnad. Det var ju den diskussionen vi hade redan när pratade om uteparken och det var då vi landade i den här parken. Den får nog duga ett par år framöver, för det är många föreningar som knackar på dörren och kan få många gillande. Framför allt friidrottarna ligger på hårdast för tillfället. 

Azra Muranovic (S): Ja, det stämmer att det kanske blir lite lättare i stängda utrymmen att ha en form av tillhåll, men jag tänker ändå att i Värnamo kommun har Sten Stures varit ett sådant ställe där man i många, många år har samlats. Nu på sista tiden har det varit Coop som är väldigt öppet på parkeringen och där det också har hänt en hel del otryggheter. I en skatepark beror det ju på hur man lägger upp det, allt beror på hur man lägger upp det.

Hans-Göran Johansson (C): Det är roligt att höra att sossarna nu är positiva till att skateparken ligger där den ligger, för det var de inte när man skulle bygga den. Den ligger där av en mängd olika anledningar, bland annat för att den ska vara öppen. Det finns också ett avtal och är det nu som ni sitter här och påstår att man inte får vara där, då tycker jag att man ska anmäla det. Vi har ett avtal med båda skateföreningarna  att det faktiskt är de som ska se till att alla får vara där och inte att någon ska trycka bort därifrån. Det har vi på papper och det har vi skrivit under, så det finns ett brukaravtal mellan båda föreningarna. När det gäller inomhushall så har ju en av föreningarna en sådan uppe på NTS, Nya Tråd och Spik, på Bangårdsgatan. Det finns en sådan inomhushall som den ena föreningen hyr, driftar och underhåller. Det bästa som kan ske är när föreningarna har ett eget engagemang och driver dem, då fungerar den sociala kontrollen eftersom de vet vilka som är där och använder den. Det tycker vi är jättebra att vi har ett föreningsengagemang och det var av den anledningen vi överlät i princip  driftsansvaret till båda föreningarna gällande skateparken i Åbroparken. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, så får vi se vad som händer om ett antal år. 

Khalid Phoricanens (S) bifall ställdes mot Gottlieb Granbergs (M) yrkande på avslag. Efter omröstning beslutades att bifalla Gottlieb Granbergs (M) yrkande om avslag på medborgarinitiativet

Taggar

Dela


2 reaktioner på Medborgarinitiativet avslogs – S budgeterar för skatepark 

Här måste det röstas! Enligt mig är detta typiskt
Medborgare som inte bidrar till att betala för sådant
Trams! Börja med att bygga för de större klubbarna!

Kommentarsfunktionen är stängd