Nyheter

Medborgarförvaltningens svar om IVO-anmälan

Nyheter Som Värnamo.Nu skrev om i går har Medborgarnämnden blivit anmäld till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Nu berättar ansvarig chef om verksamheten. – Men vi kan ju aldrig kommentera enskilda fall, säger sektionschefen Pernilla Ståhl.

– Vi försöker alltid göra individuella åtgärdsprogram för våra klienter, säger Pernilla Ståhl som är sektionschef på Vuxensektionen.

Vuxensektionen hos Medborgarförvaltningen i Värnamo har nyligen blivit anmäld till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Som Värnamo.Nu skrev om i  går så handlar anmälan om anhöriga som är missnöjda med hur kommunens handläggare arbetat med specifikt fall.

Pernilla Ståhl är sektionschef på Vuxensektionen, den del inom Medborgarförvaltningen som pekas ut i IVO-anmälan. Hon ser det inte som något negativt att hennes sektion blivit anmäld.
Tvärt om, så ser hon fördelar med att Vuxensektionen ni blivit anmäld.
– Kommer inspektionen fram till att vi brustit i vårt arbete så är det ju bra att vi får veta detta. – Då kan vi ju förbättra oss i vårt arbete, säger hon.

Hon ser även fördelar om utslaget skulle bli det motsatta, att det inte blir någon kritik från IVO.
– Då får vi ju ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt, så det skulle ju vara mycket positivt, säger Pernilla Ståhl.
På Vuxensektioner arbetar ett 15-tal personer. Det är socialsekreterare, behandlare, behandlingsassistenter samt en person som arbetar som Case Manager.
– Det är kommunerna inom GGVV-området som tillsammans med Region Jönköping har hand om och bedriver den sistnämnda arbetsuppgiften.

Arbetsbelastningen för de anställda varierar.
– Men det är inte antalet missbrukare som är avgörande för hur stor arbetsbelastning vi har. Det finns mer eller mindre tungrodda fall, som avgör den saken. Det finns ”tunga” fall med multiproblematik som kräver stora arbetsinsatser, fortsätter Ståhl.

En av punkterna i anmälan handlar om hembesök, som anmälarna anser inte genomförts på rätt sätt.
– Generellt sett så går hembesök till så att vår personal måste bli inbjudna för att komma in i ett hem.
– Vi kan inte på eget bevåg gå in i någons lägenhet, då blir det ju frågan om hemfridsbrott, förklarar Pernilla Ståhl. Hon poängterar också att det alltid i första hand är klienten som hennes personal ska ta hänsyn till.
– Sedan kan det förekomma fall där det finns samtycke från klienter, om att anhöriga ska få vara med. Då kan vi ju samarbeta med de anhöriga på ett helt annat sätt  förklarar hon.

Arbetet med missbrukare handlar enligt Pernilla Ståhl mycket om ett individuellt upplägg.
– Vi försöker ju alltid i första hand  lägga upp vårt arbete i samarbete med klienterna, förklara hon.
När det gäller tungt missbruk så är det inte bara missbrukaren själv som drabbas. Anhöriga och vänner blir på sitt sätt också påverkade av situationen.
– Därför har vi börjat med anhöriggrupper, något som har blivit väldigt uppskattat.
– Dessutom har vi motivationsgrupper, gruppbehandling och även behandling enligt 12-stegsmodellen, förklarar hon.
– Vi har även ett visst samarbete med KRIS och Hela Människan – LP Finnveden. – De arbetar ju med folk i samma målgrupp, avrundar Pernilla Stål.

Taggar

Dela