Nyheter

Med hjärta för landsbygd och skola

Nyheter Från Frisksportarna till landsbygdsnätverk. Sedan tonåren har engagemang varit Emma Söderhjelms ledstjärna. Nu gör hon sin första politiska valrörelse.

Från Frisksportarna till landsbygdsnätverk. Sedan tonåren har engagemang varit Emma Söderhjelms ledstjärna. Nu gör hon sin första politiska valrörelse.

– Det är så härligt att vara engagerad i Värnamo kommun! Det finns ett engagemang här, både i föreningarna och i näringslivet. Det är roligt att ge sig in i ett engagerat parti och det är roligt att komma in i ett gäng med bra människor. Att få bli andranamn på en av listorna är ett stort förtroende och det ska bli roligt att få chansen att få leda arbetet framåt, säger Emma när vi träffar henne hemma på gården en härlig majförmiddag.

Engagemang har alltid legat Emma Söderhjelm nära till hands. Som 14-åring tog hon plats i Frisksportarna Värnamos styrelse. Under åren har hon tagit engagemanget upp på förbundsnivå, främst under utbildningsåren innan barnen kom. Efter att ha utbildat sig till civilingenjör och jobbat på andra orter men även bott utomlands flyttade hon tillbaka till kommunen 2010. Det är det lokala som ligger henne varmast om hjärtat. Bland annat genom uppdrag som ledamot i styrelsen för Vallerstad vind, tidigare ordförandeskap i Fröset-Hallabacka samfällighetsförening, ungdomsledare i OK Stigen och inte minst Frisksportarna, där hon tillsammans med maken Pär och många ideella ansvarar för klättringen.

– Jag lägger gärna mitt engagemang där jag har mina barn. Som förälder vill jag vara nära mina barn, säger Emma.

En av de avgörande faktorerna till att det skulle bli just Fröset för familjen 2010 var just barnen. Att Värnamo fortfarande hade kvar sina landsbygdsskolor var ett viktigt skäl till att flytten gick till Hånger och inte till Lund. I Hånger, bara några kilometer bort, finns nämligen en F-6-skola. I november 2019 fick Emma veta att barn- och utbildningsförvaltningen utredde en omorganisation. Förslaget var att skolorna i Tånnö, Kärda, Hånger, Horda, Gällaryd och Fryele görs om från F-6 till F-3-skolor. Förslaget väcker Emma Söderhjelms engagemang.

– En kompis ringer till mig och säger att vi måste göra något åt det här. Vi börjar skissa på ett öppet brev till kommunen och kommunfullmäktiges ledamöter där vi beskriver varför det skulle vara katastrofalt för landsbygdsutvecklingen om man inte lägger ned utredningen. Vi kontaktade också många intresseföreningar ute i de aktuella byarna och tillsammans skickar vi ett öppet brev till politikerna. Vi höll också ett öppet möte i Gällaryds församlingshem två dagar senare.

”Nätverket för att bevara och utveckla landsbygdsskolorna som F–6-skolor i Värnamo kommun” bildades och dess arbete gav resultat. Efter en dialog mellan nätverket, föräldrar till barnen på skolorna och kommunens politiker beslutade barn- och utbildningsnämnden för att avvakta med utredningen. Kort därefter lades den också ned helt.

– Skolorna är hjärtat på landsbygden. När man skolar in barnen i förskola lär man känna andra föräldrar och barnen får kamrater. Man får ett nätverk som även träffas på andra tillställningar. Skolan är början på allt. Hade de lagt ner landsbygdsskolorna så hade det här varit en utflyttningsbygd.

Arbetet med att bevara landsbygdsskolorna gav ringar på vattnet och Emma Söderhjelm beslutade sig för att ge sig in i politiken. Hon valde att gå med i Centerpartiet.

– Jag hade ringat in att det skulle bli ett liberalt parti, beroende på en stabil syn på människors lika värde. Det märktes väldigt väl på nomineringsstämman där ordningen på vallistorna sätts. De 20 översta namnen på listorna fick presentera sig. Alla pratade om jämställdhet, tolerans och människans lika värde som något som driver dem framåt. Partiet värnar om landsbygden och de driver skogs- och jordbruksfrågor ur ett sunt perspektiv.

I slutet av 2020 fick Emmas hjärtefråga om skolan en ny innebörd när hon valdes som ersättare i barn- och utbildningsnämnden. Hon har även tagit plats i partiets kretsstyrelse och för ett år sedan fick Emma frågan om hon ville vara med på kommunlistan inför höstens val. Vid medlemsomröstningen fick Emma ett stort förtroende, vilket resulterade i att Fröset-bon står som nummer två på en av partiets listor till kommunvalet.

– Det är enormt stort att få ett sådant här förtroende och det ska bli roligt att få den här chansen. Vi har nyligen varit och kampanjat i Gällaryd, Horda och Fryele och det man hör från invånarna handlar om gemenskap och skola. Människor mår bra av att umgås i mindre sammanhang där man känner varandra.

Om vi nu blickar i spåkulan, vad ser du för valresultat?

– Självklart vill jag att valet ska gå bra. Målet är ta mig in i kommunfullmäktige och att ta mig djupare in i kommunpolitiken än jag är nu, gärna även inom barn- och utbildningsnämnden. Det finns mycket kvar som kan göras. Det har hänt mycket vad gäller jämställdhet de senaste 30 åren, men ännu finns det mycket att jobba på. Tänk om vi kunde få hälften tjejer på industriprogrammet och hälften killar på vård och omsorg. Vi måste jobba hårdare för att visa våra ungdomar fler möjligheter!

Taggar

Dela