Nyheter

Mathilda och Bengt pratade om Israel 

Nyheter Israel sett ur unga och äldres perspektiv stod i fokus på årets första möte med Shalom Värnamo.

– Det här är en resa jag lägger i min bibliska ryggsäck och som verkligen har stärkt min tro på Jesus. Det blir så mycket mer levande när en själv har besökt de här platserna, säger Mathilda Ek.   [1/2]

Bengt Klintenberg inledde med ett försvarstal för Israel och det judiska folket.   [2/2]

Vårterminen inleddes med ett besök av studenten Mathilda Ek som läser på bibelskolan i Mariannelund. Hon berättade om resan som hon och hennes klasskamrater gjorde till Israel i oktober 2022. Under sin resa besöktes bland annat synagogakyrkan, saligprisningarnas berg, Genesarets sjö och Jericho. De badade i röda havet, gjorde en ökenvandring och besökte kloster. 

– En tidig morgon i Betlehem fick vi vara med vid en checkpoint, en kontrollpunkt som varje palestinier måste passera. Det är som en kontroll på flygplatser, fast betydligt hårdare. Vi fick lyssna till två svenska tjejer som arbetar som följeslagare där. Vi fick prova på att gå igenom en checkpoint. Vi blev indelade i fyra grupper. Min grupp var den sista. När vi är på väg igenom så ser vi en kille som går in och snabbt kommer ut igen. Vi misstänker att han inte fick komma till sitt jobb den dagen. På andra sidan säkerhetskontrollen står det människor med automatvapen i sina händer…det var verkligen stenhårt. När vi kom över på Israelsidan stod palestinska män och tittade på oss, fem blonda och blåögda tjejer, det handlade bara om att titta ner i marken gå. Det kändes väldigt otryggt, berättar Mathilda Ek. 

Gruppen besökte sedan ett museum som skildrade konflikten mellan Israel och Palestina. Mot slutet av visningen fanns en vägg som var full med leksaker som var sönderbombade. Där fanns en telefonlur. I den andra luren fanns en inspelad röst föreställande en militär, som berättade ”att du har endast fem minuter på dig innan vi bombar ditt hus”. 

– För mig som arbetar med barn så var det verkligen en ögonöppnare. När vi var på väg till bussen så var det fyra i gruppen som gick till stadens Banksy-shop. Helt plötsligt hör vi en smäll och alla i klassen kommer springandes tårögda…militärer hade bombat demonstranter med tårgasbomber. Det var väldigt oroligt i Betlehem vid den här tiden. Vår guide berättade att någon vecka tidigare hade sjuårig pojke blivit dödad av militären. Kassören i butiken bara skrattade åt situationen för att han var så van vid det hela medan vi blev mycket mer oroliga. 

Hela dagen var fylld av smällar, konflikter och oroligheter. På nära håll fick Mathilda Ek och hennes kamrater se beväpnade militärer attackera människor med automatvapen och tårgas. 

– Vi såg killar i tolvårsåldern som kastade stenar mot militären, som sin tur svarade med tårgasbomber. Det var så svårt att ta in allting, vi kom knappt därifrån. Som tur var fanns det internet på ett närliggande museum så jag kunde skriva hem till familjen om att det var oroligt där vi var men att vi var i säkerhet. 

Resan avslutades desto lugnare i Jerusalem med besök vid bland annat trädgårdsgraven, den grav där Jesus ska ha begravts, på Golgata, platsen där Jesus ska ha blivit korsfäst samt vid klagomuren. 

– Det här är en resa jag lägger i min bibliska ryggsäck och som verkligen har stärkt min tro på Jesus. Det blir så mycket mer levande när en själv har besökt de här platserna, avrundar Mathilda Ek. 

Bengt Klintenberg inledde med ett försvarstal för Israel och det judiska folket. 

– Gud älskar alla och han vill alla människor väl, men jag tror att det judiska folket och staten Israel har en speciell plats i Guds hjärta. Det har varit mycket dödligt våld i Israel de sista veckorna. Jag frågade vår guide som berättade att Israel har gått in i Palestina. En grupp Hamas-terrorister hade under en längre tid planerat en attack mot Israel och israelitiska militärer lyckades avlyssna dem. Militärer omringade huset där Hamas-terroristerna fanns och flera terrorister dog när de försökte ta sig ut ur huset. Så här ser tyvärr vardagen ut. Israel måste agera innan sådana här saker händer. På förintelsens minnesdag dödades sju judar innan ett besök i synagogan. Har man verkligen rätt att döda judar och hur kan man fira en sådan bestialisk aktion? En stor och glädjande nyhet i det här var att en palestinier var den förste att göra upplivningsförsök, han blev stor hjälte i Israel. Många som är emot Israel uttrycker sig ungefär så här: ”Kanske att det judiska folket för flera år sedan var i Israel, men FN och stormakter kan inte bara skicka hit folk  1948 för att de ska ha ett land”. Det är något man får folk att tro att det är sant, men det är en ren och skär lögn. Många odlar myten att Israel med bakgrund från USA har plågat Palestina, men problemet är att för arabiska nationer har Palestina blivit en bricka i ett spel. Kampen står inte mellan Israel och Palestina, det är Israel mot hela den islamistiska rörelsen med Ryssland bakom, säger Bengt Klintenberg. 

Judar har levt i området kring Israel i 4 000 år. Under åren har stormakter som romare och turkar styrt området. Den engelske författaren Mark Twain besökte Israel under 1800-talet.

– Då fanns judar i majoritet i städerna och araber i majoritet på landsbygden. Han tyckte att Israel var en besvikelse, mest öken och sumpmark, men ett land där judar och araber bodde sida vid sida. Under den här tiden blossade judehatet upp i både Väst- och Östeuropa. Många judar från Ryssland och Belarus började vandra mot Israel och köpte marken från turkarna. Det var vid den här tiden som Theodor Herzl (sionismens grundare) hade sett hur antisemitism och judehat tornade upp sig väldigt hårt. 

I det första världskriget slogs judarna under brittisk flagg och Israel hamnade blev då en brittisk koloni. En brittisk premiärminister lovade att det skulle bildas ett judiskt land. 

– Men så blev inte fallet. 80 procent av Israels landområde tillföll Jordanien, vilket innebar att judarna skulle dela på 20 procent av landområdet. På 1930-talet upplevde Palestina en blomstringstid och blodiga strider utspelades mellan judar och araber. När Hitler tog makten i Tyskland blir tycker på judar för stort. Vid Eviankonferensen 1938 beslutade majoriteten av de deltagande länderna, däribland USA och Sverige, att de inte kan ta emot judiska flyktingar från Tyskland. Det här är en skam i världens historia: när judarna behövde oss som mest, så svek vi dem. Tänk om de hade kunnat bilda en stat 1938, då kanske inte förintelsen hade blivit så stor. 

1948 och 1967 inträffade de mest omvälvande händelserna i palestiniernas moderna historia. Den rättsliga grunden för staten Israel lades 1947 i resolution 181 i FN:s generalförsamling, som förutom delning av området i en judisk och en arabisk stat gick ut på att Jerusalem skulle vara en stad under internationell förvaltning. Från arabisk sida accepterades inte delningen. Grannländerna anföll Israel redan dagen efter självständighetsförklaringen den 14 maj 1948. Kriget varade 1948–1949. Över 700 000 palestinier flydde eller fördrevs. Efter krigsslutet 1949 låg Västbanken och Östra Jerusalem under jordansk överhöghet medan Egypten ockuperade Gazaremsan. Israel hade för sin del tagit kontroll över Västra Jerusalem och utökat sitt territorium betydligt jämfört med FN:s delningsresolution.

I sexdagarskriget (junikriget) 1967 angreps Israel av arabstaterna. I kriget led arabstaterna ett förödande nederlag:  Israel intog östra Jerusalem och Västbanken från Jordanien, Gazaremsan och Sinaihalvön från Egypten och Golanhöjderna från Syrien. Från israelisk sida innebar det bland annat att judar åter fick tillgång till heliga platser som Västra muren (Klagomuren) i Jerusalem. Kriget medförde också att Israel tog kontroll över ännu större landområden och viktiga vattenresurser, och påbörjade inflyttning av egna medborgare i de intagna områdena där israeliska bosättningar anlades.

– Världen säger att Israel har ockuperat palestinierna, att man tog landet från Jordanien, som i sin tur tog landet från britterna. Har Israel verkligen ockuperat Palestina? I så fall från vem…det är en stor bluff! Jerusalem är inte ockuperat, det är Israels legitima hushåll, Israel är inget som judar fått på bekostnad från andra länder, säger Bengt Klintenberg och läser uppföljande bibelord hämtat från Hesekiels bok som står på en vägg på ett förintelsemuseum:

Han sade till mig: »Människa! Dessa ben är Israels folk. De säger: Våra ben är förtorkade, vårt hopp är ute, vi är förlorade. 12Profetera därför och säg till dem: Så säger Herren Gud: Jag skall öppna era gravar och hämta upp er ur dem, mitt folk, och föra er hem till Israels land. 1314 Jag skall fylla er med min ande och ge er liv och låta er bo i ert eget land. Då skall ni inse att jag är Herren. Jag har talat, och jag skall göra som jag har sagt, säger Herren.«

– Guds profetia har uppfyllts, Guds folk är tillbaka i sitt land, menar Bengt Klintenberg.

Zecharia 12:10:

Men över Davids hus och över Jerusalems invånare skall jag utgjuta nådens och bönens Ande, så att de ser upp till mig som de har genomborrat. De skall sörja honom så som man sörjer ende sonen, och de skall gråta bittert över honom, så som man gråter över sin förstfödde.”

– Här pratas de om att judarna är i sitt land, men de har fått en ande av godhet och bön, som de ser upp till. Här pratar vi om en profetia om judar som bor i Israel efter att Jesus korsfästs. Det här ger mig förhoppning om att israelerna väntar på den nye Messias. Det mest härliga av allt är att allt fler i Israel kommer till tro på Jesus. När jag var där 1977 fanns ett hundratal Jesusvänner, när jag var där med Israels Vänner 2018 så fanns det 35 000. Någonting håller på att hända i Israel, avrundar Bengt Klintenberg.

Taggar

Dela


1 reaktion på Mathilda och Bengt pratade om Israel 

Kommentarsfunktionen är stängd