Nyheter

Markant förbättring av mobiltäckning i kommunen

Nyheter Täckningen för 4G och 5G har förbättrats avsevärt de senaste åren – så även i Värnamo kommun. Det visar en undersökning av Rinkel, som har granskat statistik från Post- och telestyrelsen.

Täckningen för 4G och 5G har förbättrats avsevärt de senaste åren – så även i Vaggeryds kommun. Det visar en undersökning av Rinkel, som har granskat statistik från Post- och telestyrelsen. Bilder: Arkivbilder

Yttäckningen av datatjänster för 4G och 5G (minst 30 megabit/sekund) har ökat kraftigt de senaste åren. Mellan 2016 och 2022 steg andelen av landets yta som nätet täcker från cirka 9,9 procent till drygt 40,6 procent. I topp ligger storstadslänen Stockholm och Skåne, följt av Gotland, Södermanland och Uppsala, enligt sammanställningen av telekomföretaget Rinkel. Även i Jönköpings län har täckningen för 4G och 5G ökat markant de senaste åren. 2016 hade Värnamo kommun en täckning på 18,32 procent. 2022 uppgick täckningen till 62,57 procent, vilket motsvarar en ökning med 432 procent.

När det gäller täckning för 5G (minst 10 Mbit per sekund) var det endast storstadslänen samt Västmanland som hade yttäckning 2020. Två år senare har utbyggnaden kommit i gång i hela landet. Gotland (78,2 procent) toppar före Stockholm (59,0 procent) och Skåne (50,4 procent). Därefter kommer Halland, Östergötland och Örebro. För datatjänster på minst 100 Mbit per sekund är det endast fem av de 21 länen som når upp i över två procents täckning.

–Ju större del av landet som har åtkomst till ett riktigt snabbt nät, ju bättre förutsättningar för de mindre företagen att kunna växa, oberoende av var de befinner sig geografiskt. Det är något som vi brinner för och det glädjer mig att siffrorna har gått upp så pass mycket, säger Jeroen Van Vierzen, CEO hos Rinkel i ett pressmeddelande.

Vill du veta mer om undersökningen, klicka här.

Statistik över utvecklingen av 4G och 5G-täckningen i länets kommuner.

Taggar

Dela