Nyheter

Mari-Anne går i täten för aktivitetsarbete

Nyheter För Mari-Anne El-Nagar står lyhördhet och omtänksamhet i fokus. Nu får hon utlopp för sina egenskaper i rollen som aktivitetssamordnare på omsorgsförvaltningens förebyggande enhet. 

För Mari-Anne El-Nagar står lyhördhet och omtänksamhet i fokus. Nu får hon utlopp för sina egenskaper i rollen som aktivitetssamordnare på omsorgsförvaltningens förebyggande enhet. Bild: David Alin  [1/2]

Genom ett samarbete mellan omsorgsförvaltningen och den dagliga verksamheten Takkten AB utövar Takktens deltagare qi gong på länk tillsammans med de särskilda boendena. Här är en bild från torsdagens pass på Rörestorpsgården. Bild: Mari-Anne El-Nagar  [2/2]

Mari-Anne El-Nagar har arbetat inom omsorgen i Värnamo kommun i 14 år. Hon började sin bana som undersköterska och insåg snabbt möjligheten till kompetensutveckling. 

– Jag märkte ganska tidigt som undersköterska att man ska vara lyhörd och intresserad för yrket, så jag tog möjligheten att specialisera mig som undersköterska. Det är ett så fint yrke och det är kul att kommunen ger en möjlighet att utvecklas inom rollen. Jag valde att fördjupa mig inom undersköterskerollen för att kunna vara ett slags gummiband inom omsorgsförvaltningen, berättar hon.

Mari-Anne läste äldrespecialisering vid yrkeshögskolan i Skövde. Hon brinner för ny kunskap och har bland annat studerat palliativ vård, välfärdsteknologi och kognitiva sjukdomar. Efter avslutade studier och avancemang inom omsorgsförvaltningen började hon den 1 september som aktivitetssamordnare mot kommunens särskilda boenden på omsorgsförvaltningens förebyggande enhet.

– Det känns jättebra och jättespännande. Min roll är tänkt att fungera som en länk mellan aktivitetsombuden på de särskilda boendena och fältet för att försöka få in de personerna i vår verksamhet så att de kan göra aktiviteter för våra brukare. Jag tror att det är en roll som behövs efter en lång pandemi och jag tror att det är en roll som blir viktig för våra särskilda boenden, där jag får vara en ambassadör och ett bollplank.

– Du är länken till kulturen, förvaltningarna och civilsamhället som vill göra nytta på våra boenden, infliker enhetscheten Ros-Marie Klasson. 

Sedan 2011 har Värnamo kommun arbetat med aktivitetsombud på de särskilda boendena. Under årens lopp har förvaltningen arbetat fram en grundstruktur för aktivitetsombuden, men på grund av pandemin hamnade den verksamheten i skymundan. Nu går Mari-Anne El-Nagar i bräschen för det arbetet.

– Tillsammans med aktivitetsombuden handlar det om att skapa ett meningsfullt måndag till söndag-schema varje vecka för våra brukare. Vi måste vara en attraktiv kommun som kan erbjuda det bästa till sist, då måste vi kunna erbjuda en värdefull vardag och att man ska ha möjligheten att leva livet varje dag, säger hon.

– Vid rekryteringen av Mari-Anne så var vi tydliga med att vi vill ha jämlika aktiviteter på vilket särskilt boende du än bor i vår kommun. Vi ska ha ett likvärdigt utbud och att du ska kunna tillförda de digitala värdena som utrustning och stöd för att komma vidare i vår verksamhet. Vi har en digital utveckling som vi behöver stöd att arbeta med, eftersom de som flyttar in på våra särskilda boenden är mer digitala intresserade och mer erfarna inom området. Där är du, Mari-Anne, ett föredöme, säger Ros-Marie Klasson. 

– Just nu arbetar jag mycket med välfärdsteknologi och omvärldsbevakar för att se vad man kan använda för tekniska produkter mot aktiviteter, samt jobbar med att utforma en digital aktivitetsbank, säger Mari-Anne. 

Ett av projekten som nu är i gång är samarbetet mellan omsorgsförvaltningen och den dagliga verksamheten Takkten AB, där Takktens deltagare utövar qi gong på länk tillsammans med de särskilda boendena. 

– Det är superhäftigt att se. Just nu är det fyra särskilda boenden som är med och deltar och vi ska börja med det femte nästa vecka. Deltagarna uppskattar det så mycket, säger Mari-Anne.

Avslutningsvis, vad gillar du att göra på fritiden? 

– Jag gillar att promenera och röra mig ute i naturen, det är något jag uppskattar väldigt mycket. Men min högsta prioritet är min familj, det är den främsta ljusglimten i mitt liv. Jag tycker även om att läsa.

Taggar