Nyheter

Många ordningsvakter slutar 

Nyheter Ökade utbildnings- och fortbildningskostnader gör att allt fler ordningsvakter avslutar sina uppdrag.

Ökade utbildnings- och fortbildningskostnader gör att allt fler ordningsvakter avslutar sina uppdrag. Arkivfoto

I går berättade vi om ordningsvakten som nekades skadestånd trots att vakten fick utstå både hot, slag och sparkar en kväll i december 2019. Ordningsvakten ser positivt på fällande domar, men ifrågasätter svenskt rättsväsende. 

– Uppenbarligen ser tingsrätten det hela som att det ska finnas en större acceptans mot hot. Man ska uppenbarligen räkna med det. Jag älskar verkligen det här fritidsjobbet, men om det här är vad man ska behöva tåla så får man nog överväga att lägga ner verksamheten, säger ordningsvakten.

Att jobba som ordningsvakt är väldigt unikt i heltidssammanhang. Uppskattningsvis har 85-90 procent av de verksamma det hela som ett extrajobb. 

– Ett vaktår för mig brukar vara tio fotbollspass och tio festivalpass (exempelvis Värnamodagarna, Way Out West med mera). Resterande 60 till 70 pass är på krog och nattklubb. De senaste 5 åren har jag gjort cirka 90 pass per år, säger ordningsvakten.

Utökade utbildnings- och fortbildningskostnader från polisens sida har medfört att många ordningsvakter överväger att lämna yrket.

– Fortbildningskostnaden har ökat från 1 700 kronor till 8 000 kronor. Arenautbildning (högriskmatchutbildning) har ökat från 2 000 kronor till 11 250 kronor. Totalt sett en ökning med omkring 400 procent. Då ska man ha i åtanke att ett vaktpass ger mellan 700 till 1 000 kronor efter skatt. Det i kombination med pandemin har gjort att många jag känner redan har lagt av eller kommer att lägga av. 

Ordningsvakten ser pandemins slut som ett orostecken ur ett arrangemangsperspektiv.

– När samhället väl sedan öppnar upp, kommer det att bli problem. Jag arbetar även emellanåt som högriskvakt på stora fotbollsderbyn och liknande, exempelvis i Göteborg. För att få göra det krävs att du har en arenautbildning, så jag tror att det kommer bli problem att få ihop personal i fortsättningen. Jag jobbar cirka 10 matcher per säsong, men det behövs 50 till 80 ordningsvakter per match. Enligt min kännedom körs vakter från Värnamo, Gislaved, Jönköping och Ljungby för att genomföra en högriskmatch i Göteborg. Lägger vi ner vår satsning, kommer det här att få stora problem för idrottsevenemang hädanefter.

Taggar

1 reaktion på Många ordningsvakter slutar 

Kommentarsfunktionen är stängd