Nyheter

Många föredrar att fira jul utomlands

Nyheter Snö och julgran eller strand och palmer? Fastighetsbyrån utland har undersökt om svenskarna helst firar jul hemma i Sverige eller utomlands.

Malaga är ett av många semesterparadis. Pressbild

Nästan två av tio svenskar kan absolut inte tänka sig att fira utomlands. Snäppet fler, tre av tio, föredrar däremot julfirande i ett annat land medan majoriteten är öppna för båda varianterna.

Fastighetsbyrån utland, med 25 kontor i Spanien och Portugal, har frågat 1 021 svenskarna var de helst firar jul. Majoriteten 52 % är öppna för att fira jul både i Sverige och i ett annat land. 18 % kan däremot absolut inte tänka sig att lämna Sverige för att fira jul medan 30 % föredrar att ha sitt julfirande utomlands.

Man ser ju ofta på svenskar som konservativa men över åttio procent kan alltså tänka sig att byta bort det klassiska julfirandet hemma i Sverige. Det blir även vanligare och vanligare att köpa bostad utomlands och många utnyttjar ju det extra mycket under vinterhalvåret och under längre ledigheter. På många orter, framförallt med mycket svenskar, ordnar ju även olika organisationer firande på klassiskt svenskt vis så att man kan slå två flugor i en smäll, säger Daniel Nilsson, VD på Fastighetsbyrån utland.

Resultaten av undersökningen visar även att fler kvinnor (22 %) än män (13 %) absolut inte vill fira jul utomlands. Det är även vanligare att man föredrar att fira utomlands i storstäderna (36 %) jämfört med övriga landet (28 %).

För svenskar som väljer att fira jul utomlands, men ändå vill ha ett svenskt firande, så finns det flera organisationen som anordnar luciatåg, julmiddagar och nyårsfiranden. Exempel är Svenska kyrkan, Swea, avenska handelskamrar utomlands, Svenska skolan, AHN och Mas amigos på Costa Blanca i Spanien.

Taggar

Dela