Nyheter

Lyckad knutans i Bor

Nyheter Ett stort antal barn med föräldrar slöt även denna Knut upp kring granen ”ljusslingan” vid Norregårdsdammen i Bor, trots att vädret inte visade sig på sin bästa sida.

  [1/4]

  [2/4]

  [3/4]

  [4/4]

Sedvanliga ”dans kring granen lekar” med tillhörande julsånger engagerade deltagarna. Efter alla lekar så dök så tomten upp, inte med släde, utan med en fyrhjuling med släp. Och vilken lycka – han hade med sig godispåsar till alla barnen.

Men om sången stämmer så lär det bli även en nästa jul:
”Snart är glada julen slut, slut, slut
julegranen bäres ut, ut, ut.
Men till nästa år igen
kommer han vår gamle vän,
ty det har han lovat.”

Skriven av Sigrid Sköldberg-Pettersson och Emmy Köhler 1901.

– Ett stort tack till Bors samarbeteskommitté som arrangerar denna för Bors så viktiga tradition, hälsar invånarna i Bor. 

Under 1600-talet var det trettondedag jul, den 6 januari som var julens avslutning. Men i slutet av 1600-talet flyttades julens avslutning till Knutsdagen den 13 januari, tjugo dagar efter julafton. Från 1870-talet har seden med julgransplundring sett i stort sett likadan ut. Från 1900-talet och framåt så tar man farväl av julen med att ”tjugondag Knut dansas julen ut”.

Det har blivit sed att då i såväl hem som offentligt dansa kring granen, leker lekar och julgranen kläs av och plundras på sina sötsaker, exempelvis smällkarameller, för att sedan kastas ut. Vanligtvis får varje barn också en påse godis och eventuellt en liten sak med sig hem från dansen.

Text och foto: Jörgen Lindelöf 

Taggar

Dela


1 reaktion på Lyckad knutans i Bor

Kommentarsfunktionen är stängd