Nyheter

Lördag: Skojardagen…

Nyheter I Skillingaryd.nu börjar vi med satsning på ungdomar och något som fastnade i en braskamin. I Värnamo.nu startar vi med kommunala nyheter

Sara Mejving har helgjour.

På nordiska museéts hemsida kan man läsa om skojardagen: Aprilskämtens historia är dunkel, men de tidigaste beläggen för skämtande denna dag härstammar från 1500-talet. I Sverige går seden att ”narra april” tillbaka till 1600-talets mitt. Under 1900-talet har massmedierna tagit aktiv del och driver gärna med sig själva, politiker, makthavare och ny teknik.
Den äldsta kända medievitsen är från 1846, då tidningen Evening Standard i London publicerade en annons om åsnevisning i utkanten av staden. Människor åkte dit och gick runt och letade efter åsnor. Tills de tittade på varandra och förstod att de själva var åsnorna.
I Svenska Dagbladet 1911 kunde man läsa att invigningen av de olympiska spelen 1912 skulle föregås av en parad med 600 elefanter utlånade av rajan av Rajapur.
Ett klassiskt skämt från televisionens svartvita barndom var när Kjell Stensson år 1962 lurade svenska tittare att se tv-sändningarna genom en nylonstrumpa för att få färg-tv. Ett annat omtalat skämt handlade om att konstruktörerna av Ölandsbron befarade att anslutningen skulle missa på en halv meter. 2005 kunde tv4 berätta på sin hemsida att de haft inbrott och att banden med tv-serien ”Lost” tyvärr hade försvunnit.

Kontakt för nyhetstips:

redaktionen@skillingaryd.nu
redaktionen@vmo.nu

Läs mer om aktuella händelser och nya annonser på Skillingaryd.nu genom att gå till Det händer i menyraden där eller klicka på denna länk.

Taggar

Dela