Nyheter

Lok renoveras för 200 000 – kommunen bidrar

Nyheter Ångloket ”Tyska loket” som trafikerar Ohsabanan råkade i augusti 2019 ut för ett axelbrott och nu hjälper kulturnämnden i Värnamo till med en del av kostnaderna för ena reparation.

Det blev inga personskador i samband med axelbrottet , men de materiella skadorna blev omfattande och tåget bogserades tillbaka till Ohs Bruk med motorlok.

Detta innebär dryga kostnader för föreningen att renovera den skadade drivaxeln och övriga tre koppelaxlar, eftersom de inte kan utföra alla reparationer själva. Loket kommer att behöva fraktas till en verkstad i Zamberk i Tjeckien, för reparation.
Renoveringen omfattar en ny drivaxel, sprickindikering med ultraljud på övriga tre axlar, hjulsvarvning av samtliga hjul, helrenovering av storlagren och renovering av säkerhetsventiler.
Kostnaderna för reparationen i Zamberk beräknas till 200 000 kronor, transportkostnaden inkluderad.

Ohs Bruks Järnvägs Museiförening har sökt 50 000 kronor från Värnamo kulturnämnd. De har beviljats 40 000 kr från Sparbanksstiftelsen Alfa och resterande 110 000 kronor avser de att täcka med egna och till föreningen insamlade medel.

Kulturnämnden säger nu ja till ett extra bidrag på 50 000 kronor till Ohs Bruks Järnvägs Museiförening.

Ett av flera lok vid Ohsabanan. Arkivbild

Taggar