Nyheter

Lockar med ”Bruno Mathsson-hus”

Lockar med ”Bruno Mathsson-hus”

Nyheter Nu ska man få folk att köpa Bruno Mathsson-inspirerade hus men inte i Värnamo utan i Skillingaryd.

Det är det tidigare kallade Fåglabäcksområdet som stöpts om till Himlabacken och tanken är att fylla området med nya villor. Hittills finns det bara två nybyggare här.

Skillingaryds Intresseförening har bland annat kämpat för att kommunen ska agera för att området ska bebyggas i mer utsträckning än vad som varit fllet.

I maj månad tog Vaggeryds kommun beslut om tydliga mål och strategier för sin boendeutveckling. Nu har man även bestämt sig för att arbeta proaktivt med utvecklingen i Skillingaryd. Huset som tagits fram av kommunens egen arkitekt, har upphandlats och säljs nu nyckelfärdigt för 2,7 miljoner kronor. Totalt finns sex tomter att välja mellan.

Husen har stor fokus på form och design. Kommunen agerar byggherre och tar ansvaret som projektledare. Husen säljs nyckelfärdiga och inkluderar carport, varmförråd och öppen spis. Genom att det även ingår ett inglasat uterum och färdig trädgård, vill kommunen se till att begreppet nyckelfärdigt verkligen inkluderar allt – precis som resebranschens allt inkluderat.

– Husköparen är mycket kräsen, framför allt för att man signalerar sin identitet genom var/hur man bor, det är inte som förr när allt handlade om var man jobbade. Idag gäller att inte bara möta förväntningarna – vi måste överträffa dem, säger Louise Skålberg, kommunens samhällsutvecklare och ansvarig för boendeutvecklingen

Konceptet med allt inkluderat, som kommunen arbetat fram och som man hoppas ska sätta fart på bostadsområdet Himlabacken i, har prövats och varit lyckosamt tidigare.

– När vi lanserade Västra Strand i Vaggeryd i början på 2000-talet sålde vi snabbt ett antal tomter i främsta ledet ned mot Hjortsjön, sedan tog det stopp. Då bestämde vi att ta fram och upphandla ett hus som vi sen sålde och lät bygga. Vi hann inte gjuta klart de sju plattorna innan alla husen var sålda. Därefter tog hela området fart, noterar Allan Ragnarsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Fotnot: Bruno Mathsson, född 13 januari 1907 i Värnamo, död 17 augusti 1988 i Värnamo, var en svensk möbelformgivare och arkitekt. Allmänt ansedd som en av landets främsta genom alla tider.

Taggar

Dela