Nyheter

Liv i luckan på Röda Kvarn

Nyheter Mörkret har tagit ett grepp om novemberkvällen när biografen tornar upp framför mina ögon. Petra Mehtola och Monia Knutsson hälsar mig välkommen in i biosalongen i bygdegården.

Petra Mehtola och Monia Knutsson ser ljust på filmens framtid.

– Vi har ett stort golv och möjlighet att möblera på olika sätt, vilket gör att vi inte blir så statisk som en vanlig biograf. De som kommer hit blir positivt överraskade över hur lätt det är att hitta till Röda Kvarn. Vi erbjuder även kaffe till biobesökarna, vilket är uppskattat bland far- och morföräldrar som är här med sina barnbarn, säger Monia Knutsson.

Under året har verksamheten rullat på, men med anledning av de nya restriktionerna gör bioverksamheten ett tillfälligt uppehåll.

– Vi var inte så drabbade under våren, men det kändes tryggt och naturligt att anpassa verksamheten med bakgrund från den första vågen. Förhoppningsvis visar vi filmer till jul igen, säger Petra Mehtola.

Men covid-19 har inte bara inneburit ett tillfälligt avbrott. Under året har Röda kvarn kommit i gång med ett digitalt bokningssystem, vilket Monia Knutsson menar har underlättat för verksamheten.

– Vi har tittat på den här möjligheten länge. I bland behövs bara en kick och i det här läget var det naturligt att införa det, eftersom att besökarna får möjlighet att förskottsbetala.

Monia Knutsson tror även att filmen som kulturform får ett uppsving efter pandemin.

– Under pandemin har folk suttit hemma och tittat på film. Jag tror säkert att de är trötta på det och därför tror jag att bio får ett uppsving när det väl vänder. Kaffet är vägen till framgång, säger hon och skrattar.

1999 återupplivades biografen Röda Kvarn i Bredaryd efter en tid i skymundan. I början visades filmer på 35–millimetersrullar, men 2001 kom nya projektorer på plats.

– De var från 1956, säger Monia Knutsson och skrattar. Det var en biofantast i Blekinge som hjälpte till att hitta dem. Tolv år senare åkte de ut, när det var dags för digitalisering.

När verksamheten fyllde 20 år 2019, firades det hela med pompa och ståt.

– Vi arrangerade ett barnkalas med bio. 80 barn fick fika och godispåse, det var fantastiskt. Dagen innan firade vi med de forna medlemmarna i biokommittén, så då fick eldsjälarna vara med och fira. Vi överraskade dem genom att visa samma film som vi visade första gången 1999, Notting Hill, säger Petra Mehtola.

Nuvarande biokommitté består av fem personer. De har arbetat ihop sedan 2017 och den gemensamma kärnan är intresset för landsbygd och film. Biokommittén beskriver sig som ett gott gäng och de ser ljust på framtiden och filmens roll i samhället.

– Vi har alla en lokal anknytning och vi gör det här arbetet för att vi vill ha en biograf här och för att hålla vårt samhälle levande. Det märks speciellt på barnvisningarna, där vi alltid har en bra uppslutning. Vi möter alla i entrén, pratar med föräldrarna och många av barnen känner igen oss, vilket skapar en trygghetsfaktor, säger Petra Mehtola.

Kommittén gillar att bjuda gästerna på något extra.

– Vid premiärer och särskilda visningar gillar att vi klä upp och skapa en helhetskänsla. När vi hade premiär på senaste ”Trolls”-filmen i höstas, tog vi på oss peruker och klädde ut oss till troll. Barnen tyckte det var jätteroligt, men frågan är om inte vi i personalen hade det roligast, säger Petra Mehtola och fortsätter:

– När vi körde ”Tårtgeneralen” hade vi 80-tals tema och bjöd på kaffe med smörgåstårta  Det är det som är charmen med den här biografen, vi kan ta ut svängarna, säger hon.

Duon ser samhällsnyttan som den viktigaste drivkraften.

–  Man märker att det arbete vi gör, gör nytta för människor i alla åldrar. Det är drivkraften i det hela, säger Monia Knutsson.

Taggar

Dela