Nyheter

Listan: Det här äter vi på midsommar

Nyheter Coop har tittat närmare på de tio populäraste matvarorna till midsommarbordet och hur det skiljer sig runt om i landet. Vi ger er listan på vad som finns på länsbornas matbord i dag.

Coop har tittat närmare på de tio populäraste matvarorna till midsommarbordet och hur det skiljer sig runt om i landet. Vi ger er listan på vad som finns på länsbornas matbord i dag. Pressbild: Coop

Snart stundar en av årets härligaste högtider. Vi samlas i stora sällskap för att fira in sommaren, de ljusa nätterna och avnjuta ett bord uppdukat med våra klassiska favoriter. När Coop tittat närmare på vilka matvaror som ökar mest i volym under en midsommarvecka återfinner vi inte helt oväntat matjessillen med sin kryddiga lag i toppen.

Allra mest verkar matjessillen uppskattas på matborden i Kronoberg, Göteborg och Skåne där den säljer i stort sett 30 gånger mer än årets andra 51 veckor. Mindre populär verkar fisken vara i Jämtland, Södermanland och Uppsala med drygt hälften så stor ökning. I snitt i Sverige ökar inköpen av matjessill med närmare 23 gånger jämfört med en snittvecka övrig del av året.

– Jag tycker att matjessillen är i särklass den godaste, men även den mest intressanta sillen. Den har en väldigt specifik smak tack vare sandelträ som pulveriserats. Matjessillen fick ett uppsving för några år sedan när man började servera den med brynt smör med hackade ägg. Matjessillen är också mer förknippad med just högtider än vanlig sill i burk som vi äter vid betydligt fler veckor under året, säger Sara Begner, chef för Coop Provkök i ett pressmeddelande.

Matjessillstoppen

 1. Kronoberg
 2. Göteborg
 3. Skåne

Och på botten

 1. Jämtland
 2. Södermanland
 3. Uppsala

Vid en närmare titt på vilka varor som plockas ner i varukorgen i större utsträckning under midsommar återfinns även flertalet livsmedel inom frukt och grönt. I snitt ökar varorna på topp 10 med fyra till tolv gånger i volym mot en snittvecka.

– Jordgubbar och bigarråer är festligt att ställa fram. Det känns generöst. Midsommar likt andra högtider en helg då man unnar sig, en återkommande festlighet som många värdesätter. Om man grillar på midsommarkvällen ingår nog melon- och fetaostsalladen till det man ska äta. Salladen har nästan fastnat som tacos, säger Sara Begner.

– Många använder även persika i maten. Frukten har likt andra liknande varianter fått ett större användningsområde. Svenskarna har blivit mer innovativa i sin matlagning. Vissa saker är man väldigt traditionell med, men man vill även ha någon del som känns fräsch och ny, fortsätter Sara.

Andra varor som ökar stort under midsommarveckan är matjessillens ständiga kavaljerer gräslöken och gräddfilen, olika former av kött, lax i såväl gravad som rökt form samt skivad rostbiff.

Ett par län har varor som sticker ut från mängden. I Östergötland var laxen populärare än sillen, Hallands län är ensamma med gräslök som den vara som ökar mest, och tydligt är att svenskarna i allt större utsträckning satsar på tofurätter vid högtider – produkten letar sig in på topp 10 i tio av 24 undersökta län och storstadsområden.

– Det är en mycket intressant uppgång som troligtvis beror på att många svenskar ställer fram ett vegetariskt alternativ till sillbordet. Man lägger då in tofu i stället för sill med samma smaksättning. Jag skulle rekommendera att smaksätta tofun med asiatiska smaker, till exempel chili och ingefära. Våga ta ut svängarna ännu mer, säger Sara Begner.

Lista: 10 populäraste matvarorna till midsommar i Jönköpings län 

 1. Matjessill
 2. Gräslök
 3. Jordgubbar
 4. Bigarråer/körsbär
 5. Grillspett (gris)
 6. Persikor
 7. Västerbottenpaj
 8. Rädisor
 9. Grillad kyckling
 10. Sill i burk
Taggar

Dela