Nyheter

Lasse klippte upp festivalen

Nyheter Den tredje upplagan av Värnamo Filmhistoriska Festival fick en oväntad start.

Kommunens kulturchef Lars Alkner hälsar besökarna välkomna. Bild: David Alin  [1/9]

Kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) håller ett invigningstal. Bild: David Alin  [2/9]

Kalle Boman och Lars Alkner diskuterar filmfestivalens uppkomst. Bild: David Alin  [3/9]

Region Jönköpings kulturutvecklingschef Magnus Jonsson intervjuas av Lars Alkner. Bild: David Alin  [4/9]

Svenska Filminstitutets presschef Jan Göransson intervjuas av Lars Alkner. Bild: David Alin  [5/9]

Lasse Åberg pratar om Ingemar Bergmans betydelse för honom innan bandklippning vankas. Bild: David Alin  [6/9]

Lasse Åberg chockar alla med att klippa av kommunalrådets slips! Bild: David Alin  [7/9]

Med denna överraskande manöver förklarar filmlegenden den tredje upplagan av Värnamo Filmhistoriska Festival för invigd. Bild: David Alin  [8/9]

En glad filmlegend gläds över vad presentsäcken innehåller: en röd Camilla-stol signerad Källemo. Bild: David Alin  [9/9]

Från filmmemorabilia till prisbelönta musiker, regissörer och kulturpersonligheter. Under fyra dagar förvandlas Gummifabriken till en cineastisk kokande gryta och i kväll var det dags för den officiella invigningen. Den folkkäre konstnären och filmlegenden Lasse Åberg fick den stora äran att inleda årets festival med att presentera Ingemar Bergmans film ”Tystnaden”.

– Äntligen är det dags för Värnamo Filmhistoriska Festival! En festival som inte bara är unik i sitt slag, utan som grundas på en ovärderlig skatt skapad av svenska filmskapare och vårt gemensamma kulturarv. Festivalen är också en  viktig del av det djup och den bredd som finns inom kulturen i Värnamo, årets kulturkommun 2024. Att Värnamo kommun kan stoltsera med Sveriges första, största och enda renodlade filmhistoriska festival med fokus på den svenska filmhistorien är något alldeles extra. Det är roligt att se hur engagemang och passion för filmkonsten har fått denna festival att blomstra för tredje året i rad. Årets festival är inget undantag och bjuder på en mångfald av filmer som spänner sig över olika epoker och genrer: från Bergmans mästerverk till 80-talets ikoniska klassiker och Astrid Lindgrens tidlösa berättelser. Filmälskare, denna helg är åter en resa genom tid och kultur som väcker lika många minnen till liv som den skapar nya. Vissa av er kommer att få uppleva barndomens skratt med ”Åsa-Nisse”, ”Sällskapsresan” och ”Kalle Stropp och Grodan Boll”, vissa kommer att ta er tillbaka till en tid av oskuldsfull charm tillsammans med ”Bert – den siste oskulden”, vissa av er kommer att känna att hjärtat slår snabbare av spänning när ”Gremlins” och ”Tjorven” och några av er kommer att drömma sig bort till fjärran platser och tider med ”Borta med vinden”. Den här festivalen handlar inte bara om att visa film, den handlar också om att oss med på en resa av reflektion och nya upptäckter. Genom att utforska delar av vårt svenska filmarv får vi en inblick i vårt förflutna, samtidigt som vi skapar nya perspektiv för nutid som framtid, säger kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) och tackar filmfestivalens styrgrupp.

– Den här festivalen startades för att möjligheten fanns. Det fanns ett läge efter pandemin att genomföra eller få gehör för en sådan här satsning. ”Är det viktigt eller inte viktigt?” Det beror på hur vi gör och hur vi använder den, men jag uppfattar ju att alla är här av en anledning, så det måste ju vara viktigt, säger filmnestorn Kalle Boman i samtal med Lars Alkner.

Så kliver kvällens huvudperson Lasse Åberg upp på scenen. Efter att ha hållit ett tal om Ingemar Bergmans betydelse för honom är det dags för bandklippning. Jan Göransson och Tobias Pettersson får äran att hålla uppe bandet, men filmlegenden bjuder biosalongens besökare på en oväntad manöver. I stället för att klippa det röda bandet sätter han saxen i kommunalrådets slips.

– Härmed förklarar jag Värnamo Filmhistoriska Festival för invigd, basunerar Lasse Åberg ut inför publiken som möts av applåder och skratt.

Efter bandklippning överlämnar kommunens kulturchef Lars Alkner två presenter, i form av en röd Camilla-stol signerad Källemo samt en specialdesignad tygkasse. Med invigningen avklarad var det så dags för alla besökare att luta sig tillbaka i biostolen och njuta av festivalens första föreställning.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *