Nyheter

Lärare skuggades på arbetet

Nyheter Vem som helst kan känna sig förföljd på sitt arbete. Detta gäller inte minst Ann-Charlotte Hartig, tyskalärare på Finnvedens gymnasium i Värnamo.

Iris Dürfeld och Anke Kläre berättar att det är stor skillnad på deras skola och Figy i Värnamo.  [1/2]

Ann-Charlotte Hartig i förgrunden har under några dagar varit "skuggade" av Iris Dürfeld och Anke Kläre.  [2/2]

Under några dagar har hon bokstavligt talat varit skuggad av två personer under tiden som hon arbetat.

Det är de tyska lärarna Iris Dürfeld, som också är den tyska skolans rektor, och Anke Kläre som under några dagar skuggat Ann-Charlotte på skolan.
Skuggningen ingår i EU:s Rasmus-projetet.

I det här fallet handlar det om att EU bidrar med pengar så att de två lärarna ska få komma till Sverige och på nära håll se hur svenska lärare arbetar.
– Det kallas för jobbskuggning och är precis som det låter. De ska skugga mig på arbetet under några dagar för att se hur vi arbetar här i Sverige, berättar Ann-Charlott Hartig.

Vid ett samtal med de båda tyska lärarna framkommer det att det är en väldigt stor skillnad på skolan de kommer i från, Fritz-Greve Gymnasiet i Malchin Mecklenburg-Vorpommen.

Finnvedens gymnasium och den tyska skolan  har haft ett samarbete som påbörjades redan 2006. Året efter var första elevutbytet och i år firar utbytet mellan de båda skolorna tio år. Vart annat år är det 20 elever från Värnamo som besöker den tyska skolan. Däremellan kommer tyska elever till Värnamo för att besöka Figy.

Skillnaden mellan hur undervisningen genomförs är stor. I den tyska skolan är det fortfarande kateterundervisningen som dominerar. I Värnamo har eleverna datorer.

I den tyska skolan finns det fortfarande datorsalar, något som inte funnit på länge på Figy.
– Maten är mycket bättre här. På vår skola får vi utkörd mat, samma för alla. Dessutom får eleverna betala för den maten själva, berättar Anke Kläre.

En annan stor skillnad är lärarnas arbetssituation.
I Värnamo har lärarna egna arbetsrum och tillgången till mindre studierum är god.
– På Fritz-Greve Gymnasiet sitter alla lärare i ett stort rum och arbetar samtidigt, runt ett stort bord.

– Det mesta av förberedelserna inför en lektion gör lärarna hemma, förklarar Ann-Charlotte Hartig.

– Här på Finnvedens gymnasium råder ett helt underbart klimat, mellan elever och mellan elever och lärare, konstaterar Iris Dürfeld.

De båda kommer nu att resa hem och förbereda nästa delegation lärare inför kommande besök på Figy. Till hösten kommer två nya lärare för att jobbskugga på Figy och sedan är det planerat för ytterligare två lärare nästa år

Taggar