Nyheter

Landshövding prisade Hagshultskossorna

Nyheter Hos Carl-Johan Bertilsson och Ulrica Björnhag, Hagshultskossorna, var det under tisdagsförmiddagen uppvaktning av Länsförsäkringar och länsstyrelsen när utmärkelsen Årets matentreprenör delades ut. 

Frukosten var serverad hos Hagshultskossorna när Årets matentreprenörs utmärkelse skulle delas ut  [1/7]

Från vänster Carl-Johan Bertilsson, Ulrica Björnhag och landshövding Helena Jonsson  [2/7]

"Ni har intressanta tankar och idéer och det leder till hållbarhet" säger landshövding Helena Jonsson  [3/7]

Egentligen helt ovetandes om varför vi är på plats  [4/7]

Scanning, mätning och vägning  [5/7]

  [6/7]

"Det händer mycket här på gården" avslöjar Björnhag/Bertilsson som idag fick utmärkelsen "Årets matentreprenör"  [7/7]

Hagshultskossorna, som drivs av Carl-Johan och Ulrica, gratulerades med presentcheck och blommor. En tur inne hos damerna i ladugården gjordes innan lantbrukarna berättade om sin verksamhet.

I år var det femte året som utmärkelsen Årets matentreprenör delas ut och Hagshultskossorna har varit nominerad tidigare, närmare bestämt för tre år sedan. I år gick utmärkelsen till närproducenten i Vaggeryds kommun. 

Landshövding Helena Jonsson berättar att Hagshultskossorna med stor kreativitet har tagit ett stort kliv på matmarknaden med nytänk. 

– Ni har visat prov på innovativt tänkande. Ni har intressanta tankar och idéer och det leder till hållbarhet. Det är kul att vara på plats hos er i dag, säger Helena Jonsson och lämnar över prischecken på 20 000 kronor och en blomsterbukett. 

– Det är väldigt kul att närproducenten får vara med. Vi är väldigt stolta och glada. Pengarna gör skillnad och vi tror att vi kommer använda dem till förädlingssidan. Det är roligt att bli uppmärksammad som närproducent. Kockarnas tid brukar man säga, men nu är det böndernas tid. Det är vi som producerar vad restaurangen bjuder på, säger Ulrica Björnhag och Carl-Johan Bertilsson som driver Hagshultskossorna. 

Det är full verksamhet på gården och Hagshultkossorna kan berätta en del nyheter. 

– Vi är demogård för Lantmännen, vilket innebär att lantbrukaren kan komma hit och provköra traktorn med diverse redskap, se traktorns finesser med mera. Då vet man vad man köper och kan hantera sin nya traktor på bästa sätt. Vi hoppas att det snart blir ett växtodlingscenter här hos oss. Vallen är viktig för oss. Vi bygger just nu om här en del, då vi ska inviga vår nya gårdsbutik om en månad. Vi ser efter möjligheten att montera laddstolpar för elbilar… ja det finns mycket på gång här hos oss, säger Ulrica Björnhag. 

Kort om Hagshultskossorna; Nya ladugården byggdes 2016 och det är en form av robotstall med sorteringsgrind som antingen kan skötas manuellt eller via scanning. I Gräshult får de pensionerade kossorna nyttig och god mat. En scanning av ryggen, samt mätning på våg, görs varje gång kossan passerar en viss punkt i ladugården. I ladugården finns i dag 70 djur som är pensionerade mjölkkor och som får komma till Gräshult och vila samt äta upp sig. Minst ett halvår bor kossan i Gräshult, scanning och mätning avgör om det behövs mer mat och vila. Samtliga kossor i ladugården är sinta (reds anm; mjölkar inte längre) och är allt från något år upp till över tio år. 

Fotnot; Priset Årets matentreprenör delas ut av Länsförsäkringar Jönköping ihop med LRF, Hushållningssällskapet, Smålands Turism och Ester kök och bar. Det är femte året i rad som utmärkelsen delas ut. Tidigare års vinnare har varit Grennaglass, Rudenstams Bär & Frukt, Smålandsost och Wärdshuset Bredaryd.

Motivering till årets matentreprenörsutmärkelse
Med stor kreativitet och beslutsamhet har den här matentreprenören tagit stora kliv på den svenska matkartan. Under pandemin har de sett till att många fler får ta del av deras produkt som är unik i sitt slag. På ett innovativt sätt och med ett stort nytänk har de fått fram ett smakrikt kött som noggrant produceras fram på gården i Vaggeryds kommun. De har gett nytt liv till mjölkkon och de har sett till att smaken av Hagshult når ut till hela Sverige. Årets Matentreprenör 2021 är Hagshultskossorna.

Taggar

Dela