Nyheter

Landmärke försvinner – höga tornet utmed 27:an monteras ner

Nyheter I Värnamo Energis stora energiproduktionsanläggning, som är väl synlig för bilister som susar förbi på riksväg 27, produceras både klimatsmart fjärrvärme och el. Nu kommer den välkända vyn förändras då det höga tornet som syns utmed vägen monteras ner.

Bilder: Pressbilder

Värnamo Energis höga torn ska monteras ner. På bilden poserar produktionschefen Stefan Berg och vd:n Malin Classon framför landmärket.   [1/2]

Värnamo Energis höga torn ska monteras ner. På bilden poserar vd:n Malin Classon och produktionschefen Stefan Berg framför landmärket.  [2/2]

Vad händer på anläggningen?

– Vi producerar el och värme för fullt, nermonteringen av tornet kommer inte påverka vår energiproduktion alls, säger Stefan Berg, produktionschef på Värnamo Energi.

Tornet som bolaget nu ska riva är del av en försöks- och demonstrationsanläggning som var i drift fram till år 2000. Invändiga, användbara delar från anläggningen har tagits om hand och vissa komponenter har fraktats vidare till andra intressenter. Nu kvarstår endast att montera ner ”skalet”. 

– Många förbipasserande tror att vår energiproduktion sker i det höga tornet som syns från vägen. men så är inte fallet, säger Stefan. Lite längre in på anläggningsområdet finns vårt kraftvärmeverk. Där producerar vi värme till alla fjärrvärmekunder i Värnamo. I samma process produceras även el som räcker till 8000 lägenheter. Bränslet som består av restprodukter från skogen, till exempel grenar, toppar, rötter och bark, får bolaget från skogarna runt omkring Värnamo. 

Bolaget bidrar på så vis med ett värdefullt tillskott av lokalproducerad, förnybar energi.

– Det känns bra med lokalt, i synnerhet i dessa tider då hållbarhetsfrågor och nära tillgång till bränsle är mer aktuella än någonsin och vi har en stor efterfrågan på klimatsmart värme och svensk, förnybar el, säger Malin Classon vd.

– Vi har fler panncentraler, spridda runt om i hela Värnamo kommun. I dag erbjuder vi fjärrvärme både i Rydaholm, Bor, Forsheda, Bredaryd och Lanna, avslutar Stefan Berg.

Källa: Pressmeddelande från Värnamo Energi

Taggar

Dela


3 reaktioner på Landmärke försvinner – höga tornet utmed 27:an monteras ner

Då blir det plats för en modulär kärnreaktor när tornet rivs! Fossilfritt och bra på alla sätt!

Kommentarsfunktionen är stängd