Nyheter

Lämnar Värnamo för att kämpa för Ukraina

Nyheter 19-årige Alekzandroz Haydari från Värnamo reser nu till Ukraina för att hjälpa folket. Han är en svensk som inte kan sitta hemma när Ryssland invaderar det första av kanske flera länder i Europa. Uppdaterat med  bild kl. 12.41.

19-årige Alekzandroz Haydari från Värnamo reser nu till Ukraina för att hjälpa folket.

– Jag har inga rötter med Ukraina men däremot har jag svenskt, grekiskt och kurdiskt påbrå. Jag är svensk och känner mig som en europé. Det handlar om Europa mot Ryssland. Ryssarna nöjer sig inte med Ukraina utan man vill få tillbaka hela det gamla Sovjetunionen, säger Alekzandroz Haydari.

Både föräldrar och sambo är upprörda över beslutet men samtidigt stöttar de honom när han nu bestämt sig för att åka.


Alekzandroz tog kontakt med Ukrainas ambassad i Stockholm och efter att ha fyllt i olika formulär så förstod man att Alekzandroz kan vara viktig i kampen för ett fritt Ukraina. Alekzandroz är bilmekaniker och har egen firma. Hans uppgift i Ukraina blir fältmekaniker, alltså fordonsmekaniker.

En grupp svenskar har redan åkt till Ukraina och Alekzandroz ingår i den andra gruppen. Det här kan närmast jämföras med de svenskar som under andra världskriget kämpade för Finland. Här är det inget grannland men Alekzandroz känner det som att vi är Europa och Ukraina är en del. Då är det per automatik ett grannland även till Sverige.


– Visst är jag medveten om riskerna men ryssarnas aggression skrämmer mig. Sverige kan hjälpa och vi har gjort det med ammunition, pengar, kläder och annat. Även om vi och andra länder inte kan gå i krig med Ryssland så kan vi göra stora insatser. Putin har hotat med kärnvapen och det är skrämmande, säger 19-åringen från Värnamo.

Hans kompisar säger att det är rena självmordet att resa till Ukraina och kämpa för det landets frihet. Alekzandroz Haydari känner dock att han måste kämpa mot maktmissbruk.


På söndag reser han på ett uppdrag som kan vara i sex månader och även om ryssarna lägger undan sig mil efter mil, stad efter stad, så säger hans samvete bara en sak: Europa mot Ryssland. Han kan inte bara sitta hemma och se tv-inslagen från det ryska förtrycket av ett europeiskt land.

Text: Per Bunnstad
Bild: David Alin 

Taggar

Dela


1 reaktion på Lämnar Värnamo för att kämpa för Ukraina

Kommentarsfunktionen är stängd