Nyheter

Läget på elmarknaden: Elpriserna sjunker

Nyheter Lägre priser än förra månaden, lägre konsumtion än i fjol och större import än export under tre timmar. Här är Newsworthys månadsrapport om elmarknaden.

Spotpriset – alltså priset som elbolagen köper in elen för – sjönk i elområde 4 som Värnamo kommun till största delen tillhör. Månadspriset i januari var 104 öre per kilowattimmem, vilket är 167 öre billigare än i december. Det högsta priset i elområdet hittills noterades i augusti 2022, då en kilowattimme kostade 305 öre.

Sverige är sedan 2011 uppdelat i fyra elhandelsområden. Det produceras generellt mer el än det förbrukas i de norra delarna medan det är tvärtom i de södra delarna. Mellan områdena finns det begränsningar i hur mycket el som kan transporteras. Sedan 2020 har prisskillnaden mellan de svenska elområdena ökat. Jämfört med grannkommunerna Sävsjö, Vaggeryd och Gislaved, som ligger i elområde 3, var elpriset 12 öre högre i Värnamo.

Det är inte bara prisskillnaderna mellan prisområdena som har ökat de senaste åren, även inom områdena pendlar priserna timme för timme. Skillnaderna mellan de dyraste och billigaste timmarna har blivit större sedan 2020. Dyraste timmen i januari i Värnamo inträffade mellan klockan 9 och 10 den 23 januari, då kostade en kilowattimme 295 öre. Som lägst var priset i området 0 öre.

Om man tittar på månadsmedelpriset brukar de svenska elområdena oftast tillhöra de med lägst spotpriser i en europeisk jämförelse. Värt att notera är att detta handlar om spotpriser, de priser konsumenten sedan betalar beror på nationella avgifter och skatter samt elbolagens påslag. I praktiken ligger de svenska konsumentpriserna närmare det europeiska snittet efter skatter och påslag.

Under januari förbrukades det ungefär 13 100 gigawattimmar el i Sverige. Det är ungefär 9 procent mindre än snittet för månaden. Konsumtionen påverkas mycket av hur varmt det är i landet. Enligt SMHI var januari mild, på sina håll rekordmild. Januari är normalt sett den månad på året med högst elkonsumtion.

Det producerades mer el i Sverige än det konsumerades under januari. Enligt de preliminära siffrorna kom ungefär 40 procent från vattenkraft, knappt 30 procent från kärnkraft och runt 26 procent från vindkraft.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela