Nyheter

Laddat ämne på frukostmöte

Nyheter Solenergi och batterilagring stod i fokus under LRF Värnamos bondefrukost.

Alexander Gustafsson och Astrid Almkvist från Turn Energy berättade om bolagets verksamhet. Bild: David Alin  [1/3]

Victor Svensson på Solcellspanelen.nu berättade om batterilagring. Bild: David Alin  [2/3]

Därefter berättade Peter Wilbertsson och Torbjörn Andersson på Dina Försäkringar Göta om försäkringsbolagets regler för solcellsanläggningar och batterilagring. Bild: David Alin  [3/3]

Apladalens kaffestuga var till bredden full med folk. Efter att ha avnjutit en påskbuffé tog Alexander Gustafsson och Astrid Almkvist från Turn Energy plats vid mikrofonen. Uppsalaföretaget är specialiserade på att utveckla, driva och äga solparker. Solparkerna byggs på arrenderad mark och produceras förnybar energi som sedan säljs och distribueras till ett fast prisavtal (PPA). Bolaget uppskattar att livslängden på parkerna till ungefär 40 år.

– Min uppgift är att hitta mark som vi kan driva vidare till färdiga solcellsparker. Vi har fyra projekt på gång, varav ett som vi driftade i gång för två veckor sedan. Under nästa år har vi flera projekt på gång och vi har pågående projekt fram till och med 2030. När det gäller ytan det handlar om så rör det sig om tio hektar eller mer, säger Alexander Gustafsson.

– Vi försöker att välja mark som vi tror att vi kan få igenom att bygga på och mark som vi som företag anser vara lämpligt att bygga på. I processer tittar vi på höga naturvärden, fornlämningar och så liknande. Sådana bitar väger in, samtidigt som det måste vara byggbar mark. För oss är det första alternativet att aldrig titta på jordbruksmark. Vi tittar på jordbruksmark endast i del fall när man inte hittar någon annan lämplig mark och försöker att hitta marker där vi inte påverkar livsmedelsproduktionen i en större utsträckning. Där tror jag att både vi, länsstyrelsen och riksdagen tänker samma, säger Astrid Almkvist.

Med hänvisning till medlemskapet i Nato hävdar Johan Hilding att Turn Energy skulle skriva en policy om att inte bygga på jordbruksmark.

– I Tyskland arbetar man mycket med att kombinera jordbruksmark och solenergimark. Jag tror att det finns goda kombinationsmöjligheter i Sverige också, säger Astrid Almkvist.

Peter Thorén lägger fram myrmark som ett bra lokaliseringsalternativ för solcellsparker.

– Vi håller på att titta på att kunna bygga på den typen av mark. Problemet är att det är väldigt blött underlag och det gäller att fästa fast panelerna på ett säkert sätt i sådan mark. Att bygga på myrmark kan absolut vara framtiden, men då måste man ha väldigt stora arealer att jobba med för att det ska vara roligt och det behövs en helt annan typ av konstruktion, säger Alexander Gustafsson.

Victor Svensson på Solcellspanelen.nu berättade om batterilagring. Därefter berättade Peter Wilbertsson och Torbjörn Andersson på Dina Försäkringar Göta om försäkringsbolagets regler för solcellsanläggningar och batterilagring.

– Innan 2020 ingick solcellsanläggningar i allmänna skadehändelser, men efter 2020 det blivit ett eget område. Från 2020 till 2023 har vi fått in försäkringsskador på 11 miljoner kronor. Det vi märker av är att skador på växelriktaren är de största skadorna inom området, säger Torbjörn Andersson.

Vill du montera solcellsanläggningar inom ett lantbruk? Här nedan följer Dina Försäkringars checklista inför en installation av en solcellsanläggning inom lantbruk:

En dokumenterad riskbedömning av installationen ska göras innan arbete påbörjas.

– Solcellsmodulernas livslängd i svenskt klimat brukar antas till 25-30 år. Därför bör inte solcellsmoduler monteras på byggnad som förväntas ha kortare livslängd än solpanelen.

  Samtliga elinstallationer på AC och DC sidan ska utföras av ett hos Elsäkerhetsverket registrerat elföretag.

– Beräkning av snö och vindbelastning ska utföras enligt Boverkets byggregler. Notera även risker för snöras.

– Åskskydd /överspänningsskydd ska monteras även på likströmssidan.

– Jordfelsbrytare ska skydda hela anläggningen

– Växelriktare bör placeras i separat elrum, eller i torrt och dammfritt utrymme men allra helst i ett brandklassat (EI 60) utrymme. Växelriktare får inte placeras i utrymme med förhöjd brandrisk eller i djurstall.

– Batterilager ska placeras i separat brandklassat (EI 60) eller obrännbar byggnad minst 15 meter från annan byggnad. Mindre lager på högst 25 kilowattimmar får dock placeras i brandklassat utrymme med dörr mot det fria, dock inte i djurstall. Second life-batterier är inte tillåtna.

—Kablar och kabelgenomföringar ska vara gnagarsäkra eller gnagarsäkert förlagda. DC-kablar ska förläggas kortslutningssäkert. Inga strängkablar får ligga mot taket.

– Varningsanslag ska finnas vid anslutningspunkt, elmätare och elcentral. Alla kopplingslådor ska förses med varselmärkning.

– Vid fara måste matningen kunna brytas omedelbart med en lämpligt placerad och markerad elkopplare som kan manövreras enkelt och snabbt. Brytningen ska ske så nära batterierna som möjligt.

– Risk för stöld och skadegörelse ökar med en solcellsanläggning som står på mark. Säkra paneler och växelriktare med envägsskruvar och larm. Staket bör installeras beroende på anläggningens storlek och placering.

– Alla produkter ska vara certifierade. Material som placeras utomhus ska vara UV-beständigt.

Källa: Dina Försäkringar

Taggar

Dela


1 reaktion på Laddat ämne på frukostmöte

Angående bygga solceller på myrmark.
Hur går det om det finns en massa skyddade växter och skalbaggar där?

Kommentarsfunktionen är stängd