Nyheter

Laddar för innehållsrik höst

Nyheter Från digital kurs inom hönsvård till rehabdans och integrationsprojekt. Studieförbundet Vuxenskolan Finnveden går en innehållsrik höst till mötes.

Verksamhetsutvecklarna Marianne Blixt och Theresa Eriksson på Studieförbundet Vuxenskolan Finnveden ser fram emot en innehållsrik hösttermin. Bild: David Alin

Utanför fönstret vräker regnet ner, men inne i studieförbundets lokaler på Sveaplan lyser flitens låga starkt. Verksamhetsutvecklarna Marianne Blixt och Theresa Eriksson välkomnar mig med kaffe och frukostfralla.

– En av de stora nyheterna i höstens program är ett länsövergripande samarbete med ett digitalt utbud, vilket är kul. Det kommer som en efterdyning av pandemin,. Det finns ett behov samtidigt som vi har det nya bidragssystemet som regeringen håller på att utreda för fullt. Ett av de största målen är att nå de ut till alla människor oavsett var de finns och i den förordningen nämns ofta det digitala. Än så länge finns inget regeringsbeslut men vi på avdelningen kände att vi lanserar ett digitalt utbud och hoppas att folk ska nappa. En del av kurserna är redan fyllda, berättar Theresa Eriksson.

De digitala kurserna består av flertalet teoritillfällen som sedan avslutas med en fysisk träff. Bland annat hur man syltar och saltar och mycket mer.

– Vi har exempelvis en kurs där deltagarna får lära sig hur man skaffar hönor. Den håller Jirka (Bärnlund Fors, landsbygdsutvecklare och EU-samordnare på Värnamo kommun) i. De inledande tillfällena sker teoretiskt digitalt och sedan avslutas kursen hemma på Jirkas gård. Vi har en kurs vi kallar för ”året med fåret” som fårskötare från Högagärde håller i. Vi har en kurs i fotografering, där deltagarna får lära sig att hitta sin bildstil, som avslutas med en fotorunda i Jönköping. Sedan har vi även en digital bokcirkel med fokus på författaren Majgull Axelsson. Gruppen läser ett par av hennes böcker och kursen avslutas med ett författarbesök i Jönköping, dit Majgull kommer och föreläser. Det blir spännande att kunna erbjuda den här typen av kurser, säger Theresa Eriksson.

– Det digitala är inte bara riktat mot allmänheten. Med det digitala vill vi även hjälpa våra föreningar. Det gäller att se det digitala som ett komplement i form av att vi kan nå ut till fler föreningar samtidigt. Det finns flera möjligheter med det här, infliker Marianne Blixt.

Även det traditionella kursutbudet bjuder på en innehållsrik mix.

– Vi fortsätter med seniordanserna, som har blivit jättepopulära. Tillsammans med Region Jönköpings län samverkar vi kring och håller i flera kurser inom så kallad rehabdans. Vi håller även i kurser inom jägarexamen, trä- och metallslöjd i Vaggeryd, yoga och språk. Vi har även en kurs inom grundläggande matlagning för herrar, men vi har även en ny kurs inom vävning som vi kör här i Värnamo. Vi har åtta vävstolar tillgängliga och flera har redan nappat, så vi hoppas att den blir fulltalig, säger Marianne Blixt.

I dagarna sjösätts även ett nytt länsövergripande projekt inom integration. Studieförbundet har fått stöd av länsstyrelsen att hålla i kurser inom samhällsorientering, främst för tillfälligt skyddsbehövande från Ukraina.

– Samhällsorientering är en kurs för personer som nyligen har fått uppehållstillstånd, men tillfälligt skyddsbehövande omfattas inte av samma lagstiftning. I och med det här projektet kommer de som är tillfälligt skyddsbehövande i Jönköpings län ha rätt att studera samhällsorientering med oss. Det här är ett sätt för att påskynda asylprocessen. Det är en tjej från Ukraina som kommer att var projekt- och cirkelledare för de här grupperna. Utbildningen omfattar 100 timmar och deltagarna får lära sig det svenska samhället och normer, yttrandefrihet med mera, avrundar Theresa Eriksson.

Taggar

Dela