Nyheter

Laddar för högtidlig dag: ”En dag av kamratskap och gemenskap”

Nyheter Om en vecka är det första maj och Socialdemokraterna i Värnamo är laddade inför högtidsdagen. – Man känner stolthet när man går i tåget, säger Britt-Marie Sellén Nilsson.

Om en vecka är det första maj och Socialdemokraterna i Värnamo är laddade inför högtidsdagen. – Man känner stolthet när man går i tåget, säger Britt-Marie Sellén Nilsson. Arkivbild: Jim Carlsson  [1/5]

– Det är speciellt och en häftig känsla att gå i ett första maj-tåg, säger oppositionsrådet Anetté Myrvold. Bild: David Alin  [2/5]

Kreativiteten flödar i fikarummet i Socialdemokraterna Värnamos partilokal. Ett efter ett görs plakaten färdiga inför onsdagens demonstration. Bild: David Alin  [3/5]

Mia Haglund gör färdig ett plakat. Bild: David Alin  [4/5]

Bild på flera av plakaten som kommer att synas i första maj-tåget. Bild: David Alin  [5/5]

Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890. Initiativet till demonstrationen 1890 togs av Andra internationalen, som genom en internationell manifestation ville kräva åtta timmars arbetsdag. Dagen firas runt om i världen av olika organisationer, partier och fackföreningar med demonstrationer och möten. 

– Det är speciellt och en häftig känsla att gå i ett första maj-tåg. Jag tror att det är många som skulle vilja gå i ett första maj-tåg också men som inte vågar och jag tror också att fler skulle gå om de hade någon att gå med. Som jag ser det så borde alla som är fackligt aktiva vara med, för det är ju ändå arbetarnas dag, säger oppositionsrådet Anetté Myrvold och fortsätter:

– Socialdemokratin i Sverige har gjort att vi har det ganska bra. Det är tack vare socialdemokratin som man kan bli nästan vad som helst, oavsett vilken bakgrund du har, och utan socialdemokratin hade vi inte haft den svenska modellen, semesterdagar och så vidare. Första maj är en dag då du står upp för dina åsikter.

Firandet i Värnamo inleds med samling vid Mossleskolan och demonstrationståget leds av Lyran och drillflickorna. Vid Folkets Park blir det tal och aktiviteter. För talen står LO:s ordförande Thomas Olsson, regionrådet Rachel De Basso, SSU Värnamos ordförande Benjamin Lindh och oppositionsrådet Anetté Myrvold själv. 

– Thomas är huvudtalare, sedan är det alltid intressant att höra vad Rachel har att säga nu när vi är med och styr i regionen och har en större möjlighet att påverka, det blir kul att se vad Benjamin har att säga och själv kommer jag att hålla ett kortare anförande, säger Anetté Myrvold. 

Vad betyder första maj för dig? 

– Framför allt gemenskap, kamratskap och stolthet. Man känner stolthet när man går i tåget, säger Britt-Marie Sellén Nilsson.

Taggar

Dela