Nyheter

Laddar för kulturdag

Nyheter Från ringdanslekar och invigning av nytt bibliotek till att prova på motivlackering. På söndag arrangeras årets kulturdag i Bredaryd, en bred familjefest i kulturens tecken.

Evenemangskommittén för Bredaryds Kulturdag laddar inför årets arrangemang. På bilden från vänster : Katarina Landin, Petra Sköld, Berit Fransson, Göran Hägg. Sittande från vänster: Linda Bergstrand och Helen Barkman.

Kulturdagen i Bredaryd arrangeras av Bredaryds Kulturförening i samarbete med Bredaryds Bibliotek, Bredaryds Bygdegårdsförening, Finnvedens Rotaryklubb, Församlingen Klippan, Bredaryds Hembygdsförening, Näringsliv i Lanna-Bredaryd, PRO och Svenska kyrkan. Den arrangeras traditionsenligt den första söndagen i maj och årets evenemang är den 29:e i ordningen. Invigningen av årets arrangemang sker i bygdegården, där Östbogillets spelmanslag spelar folkmusik och Elin Ljungqvist, kulturkoordinator på Värnamo kommun, håller i ett invigningstal. Därefter inviger kulturnämndens ordförande Raymond Pettersson (C) Bredaryds nya bibliotek innan författaren Allan Larsson berättar om sitt författarskap.

– Det är många som brukar komma på den här dagen. Vi har egna bussturer som kör runt i samhället och det är aktiviteter i nästan varenda offentligt lokal med utställningar och konserter och allting är gratis. Meningen med den här dagen är att det ska finnas något för alla och att det ska vara en plats för att visa upp sig, säger Katarina Landin i evenemangskommittén.

Barnen har stått i fokus inför årets arrangemang. Det uppmärksammas bland annat med filmer för barn i bygdegården, barnteater i det nyinvigda biblioteket och möjligheten att lära sig dansa ringdanslekar med Östbogillets spelmanslag samt lekar från förr i hembygdsparken.

– Varje år har det inte funnits något för barn. Det har jag fått till mig från föräldrar som undrar hur man ska få barnen att komma till kulturdagen när det inte finns något för barnen? Därför har vi lagt lite mer fokus på barnen i år. Vi hoppas att de kommer och dansar ringdans, för det är en tradition som håller på att försvinna, säger Linda Bergstrand i evenemangskommittén.

– Sedan invigs ju även biblioteket och de har barnaktiviteter, så det det känns som att vi har satsat mer på barnen i år, fyller Katarina Landin i.

Konst och hantverk får mycket utrymme under dagen. I gamla skolan, ateljé Penseldraget, i Missionskyrkan och i gymnastiksalen ställer lokala konstnärer ut sina verk. Bland annat Lasse Mehtola från Nissafors som har gjort sig känd som motivlackerare av motorsportshjälmar. I hembygdsparken bjuds det på lokala hantverkare i såväl trä och textilier som betong. Även kulturen får mycket utrymme. I Missionskyrkan arrangeras under dagen en konsert med gruppen Tillsammans och senare under dagen ger gruppen Trio Hej en konsert i Svenska kyrkan.

– Konceptet är både litteratur, konst, musik och hantverk och folk vill gärna vara med. De får möjligheten att visa upp sig, säger Katarina Landin.

Taggar

Dela