Nyheter

L ökar mest i Hånger

Nyheter Flest röster för Liberalerna gjordes i Apladalens valdistrikt där 46 röstade L på riksnivå. Men Liberalerna ökade mest i Hånger, där partiet gick upp 2 procent. I övrigt har partiet tappat i Värnamo kommun  

Statistik från Newsworthy och Valmyndigheten

När den första rösträkningen är klar i nästan hela riket, ser Liberalerna ut att samla 3,4 procent av rösterna i riksdagsvalet i Värnamo kommun. 

Klockan 23.40 på söndagen räknades det sista valdistriktet i Värnamo färdigt. Då hade Liberalerna samlat totalt 704 röster i riksdagsvalet i kommunen, vilket motsvarar 3,4 procent. Fortfarande saknas sena poströster och utlandsröster (”onsdagsrösterna”), vilket kan komma att förändra det slutliga valresultatet. Historiskt har onsdagsrösterna ofta gynnat de borgerliga partierna något.

Liberalerna blev näst minst av riksdagspartierna i Värnamo, före endast Miljöpartiet (till skillnad från i riket som helhet, där Liberalerna är minst).

Det preliminära valresultatet innebär att Liberalerna tappat i Värnamo, precis som i riket som helhet. Jämfört med 2018 backar Liberalerna med 0,2 procentenheter. 

Liberalernas allra bästa val i Värnamo sedan 1973 (valet efter enkammarriksdagens införande1) var 1985 (13,7 procent). De sämsta valen gjordes 1998 och 2014 (3 procent).

Liberalerna starkaste valdistrikt i kommunen var Apladalen, där de fick 4,9 procent av rösterna. Partiets bästa distrikt i valkretsen var Bymarken i Jönköpings kommun (9,4 procent) och i hela riket Västerled 15 Ålsten S i Stockholms kommun (17,7 procent). 

Värnamo kommun hör till Jönköpings läns valkrets, som skickar elva ledamöter till riksdagen på fasta mandat (av 310), och kanske något eller några utjämningsmandat. Under mandatperioden 2018–2022 gav 4 procent av rösterna Liberalerna ett mandat i riksdagen för valkretsen. I år har partiet fått 3,7 procent av rösterna i valkretsen, en minskning med 0,3 procentenheter sedan sist. Om det resultatet står sig, skulle det ge Liberalerna  ett mandat den här gången också.

Liberalernas väljarstöd i Värnamo placerar kommunen på sjätte plats bland de 13 kommunerna i valkretsen (tillika Jönköpings län).
Liberalerna har just nu 4,6 procents stöd i hela riket. Det innebär att partiet ligger lägre än riksresultatet i samtliga kommuner i valkretsen.

Statistik från Newsworthy

Valresultatet är preliminärt.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela