Nyheter

Kyrkomusiker tar ton efter utvecklande år

Nyheter Värnamo pastorats kyrkomusiker ser tillbaka på det senaste året med blandade känslor. Nu tar de ton mot en ljusare framtid.

Värnamo pastorats kyrkomusiker ser tillbaka på det senaste året med blandade känslor. Nu tar de ton mot en ljusare framtid.

För kyrkomusikerna Anette Svensson, Anette Wettebrand och Katarina Johansson har pandemiåret bjudit på en blandad konfekt. 

– Det var ganska jobbigt i början, när man inte kunde planera saker på samma sätt som tidigare. Vi är vana vid att kunna planera upp till ett halvår i förväg. Vi visste inte om man kunde sätta igång med någon verksamhet efter semestern. Sedan vande man sig vid att planera efter flera scenarion, säger Anette Wettebrand.

Ett exempel på att arbeta utifrån flera scenarion var konserten ”Vi sjunger in julen”, som brukar anordnas innan jul i Värnamo kyrka.  

– Vi hade fyra olika planer, från plan A till plan D. Till slut så blev det att inget av scenarierna gick att genomföra, så vi gjorde en digital sändning där de anställa och medverkande fick vara på plats i kyrkan, säger Katarina Johansson.

Anette Svensson ser tillbaka på det senaste året som utvecklande och lärorikt.

– Dels har man lärt sig att det är okej att inte ha kontroll hela tiden, och sedan har vi samarbetat med övriga kollegor på ett annat sätt. Eftersom vi har jobbat mer tillsammans med andra arbetsgrupper har man fått tänka helhetsmässigt. Vi har hanterat det bra utifrån våra förutsättningar. I kyrkokören gjorde vi ett projekt där körmedlemmarna fick spela sig in själva, jag spelade in piano och komp med hjälp av Viktor (Gallneby, vaktmästare), och sedan satte vi ihop det hela. Det blev ett väldigt givande projekt. 

– Jag har lärt mig mycket nya pianostycken under pandemin. I och med att vi har haft en morgonbön varje vecka, så har man hela tiden fått tänka på vad man ska spela. Det har medfört att man har breddat sin repertoar, säger Katarina Johansson. 

Digitala morgonböner, gudstjänster, körövningar, lunchkonserter och allsångskvällar har blivit en del av kyrkomusikernas vardag. De har även varit delaktiga i inspelningarna av ekumeniska gudstjänster, som kommunens olika äldreboenden får lyssna på under sommaren.

– Varje vecka får boendena ett usb-minne innehållande en förinspelad andakt. Andakterna är inspelade från de olika kyrkorna utifrån olika teman, säger Katarina Johansson.

När nationaldagen firades, bjöd en del av Johanneskören utanför stadens olika boenden. Anette Wettebrand fick äran att leda kören och hon ser tillbaka med stor glädje. 

– Det var jätteuppskattat. Jag hade åtta sångare med mig, som fick både personal och boende att börja sjunga. Förra våren och sommaren stod vi utanför olika boenden och sjöng allsång och vårsånger. När man har träffat körmedlemmar så har de tydligt uttryckt hur mycket de har saknat kören och gemenskapen, att få den där möjligheten att träffas en gång i veckan för att sjunga. Jag hoppas att vi kan få starta upp körerna till hösten och arrangera fler fysiska konserter och gudstjänster.

Som en led i förhoppningen arrangeras ”Musik i sommarkväll” i Nydala klosterkyrka. Under fem lördagar bjuder pastoratet på kvällskonserter i den anrika träkyrkan.

– Det bjuds på en blandad repertoar. Allt ifrån klassisk fiolmusik och visor till folkmusik. Det blir ett blandat program och det finns något för alla vid något tillfälle, säger Anette Svensson.  

Med anledning av de lättade restriktionerna har musikerna förhoppning om att börja återgå till ett normalläge.

– I augusti arrangeras två konserter i Värnamo kyrka, i september startar vi upp lunchkonserterna igen och vi planerar för att köra ”Vi sjunger in julen” som vanligt, avrundar Anette Svensson.   

Taggar