Nyheter

Kyrkogården påverkar inte Prostsjön

Nyheter Vattenproverna i Prostsjön varierar, imorgon kommer nya provsvar. ”Just nu har vi ingen färdig bild av vad som gör att det fluktuerar”.

Prostsjön från Kyrkogården

Kraftigt varierande vattenprover i Prostsjön i Värnamo skapar frågor från invånarna. Det är bakteriehalten av intestinala enterokocker som kan orsaka diarré, kräkningar och magsmärta som påträffats i sjön. Det tas prover på olika delar av Prostsjön en gång i veckan och resultaten skiljer sig mycket beroende på provplats. Vissa delar av sjön är badvattnet tjänligt medan det i andra delar inte är det och just vid badplatsen är en av de platser där vattnet innehåller fler bakterier. Vädret tros kunna vara en orsak till att mätningarna varierar då bakterierna bryts ner snabbare när det är varmt väder, det meddelar Johan Arvidsson, fritidschef i Värnamo kommun.
– Om provet imorgon fortfarande visar på att vattnet är otjänligt måste vi analysera vad det beror på, meddelar Johan. 

I den händelse att problemet inte löser sig kommer Vatten- och Avloppsenheten ta sig an frågan. Sjön saknar in- och utflöden och man har inte hittat några uppenbara läckor från ledningar eller rening.

Johan dementerar dock att kyrkogårdens närhet till Prostsjön skulle leda till försämrad vattenkvalitet
– Jag har svårt att se att det skulle påverka i det avseendet, menar Johan. Kyrkogården har funnits i många år och jag känner inte till att de har gjort något annorlunda som skulle kunna påverka sjön. Dessutom borde det i så fall sprida sig i hela sjön, inte vara koncentrerat som det är nu.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Kyrkogården påverkar inte Prostsjön

Det är ankskit kära medborgare!
Inte lik, corona eller fulla tonåringar. Inte campingen heller för den delen.
Enterokocker lever i djurbajs, det vill säga fåglar, katter och hundar med flera.

De är ju en stor flock med ankor som promenerar runt badplatsen för att folk matar dem, sedan bajsar de i närheten och regnvattnet drar ner det i sjön. Det finns en hundrastplats inte allt för långt bort heller.

Snälla nu, sluta upp att tro på skrock och jag ber er ta av er foliehattarna. Lik kan inte strategiskt gå ner till sjön och bajsa väldigt koncentrerat runt om badplatsen.

Varför inte högt vattenstånd då går det upp i gravarna men det vill ingen erkänna. Så skyll på campingen i cornatider. Har hänt förr. Så vad göra nu?

Camping liv med slarv, kanske kan vara en av orsakerna…

Det slarvas ju oftast i mänskliga termer…

Allt för att vinna tid…

Ibland som ogjort arbete för den ynka tid man vinner…

Vår bedömning är att campingen inte har med detta att göra. Campingen ligger på andra sidan vägen sedan över 40 år tillbaka och är ansluten till kommunens VA-Nät. Marken På campingen faller mot Lagan och staden så regnvattnet hamnar i ån. Du är välkommen till campingen om du vill se hur vi bedriver verksamheten och därefter bedöma hur slarviga vi är. De som uppehåller sig kvällstid vid och runt Prostsjön är inte campinggäster utan lokala ungdomar främst.

Håller med Ulf Hindsén, campingen sköts perfekt och är ytterligare något vi alla kommuninvånare bör vara stolta över och respektera allt arbete som utförs.

Kommentarsfunktionen är stängd