Nyheter

Kvinnor räddar liv i pandemin

Nyheter I dag är det den internationella kvinnodagen. Värnamo kvinnojour uppmärksammar det hela genom att berätta om riksförbundet Unizons arbete under pandemiåret.

Foto: Pixabay

Den breda kvinnorörelsen har alltid varit helt avgörande för att kvinnors rättigheter ska sättas på agendan och för att det ska finnas lagstiftning som skyddar kvinnors och flickors liv. I dag på den Internationella Kvinnodagen 8 mars vill vi påminna om hur viktiga kvinnor alltid har varit och fortfarande är i kampen för ett jämställt, jämlikt och hållbart samhälle för alla.

Under 2020 ställdes kvinnorörelsens arbete på sin spets när coronapandemin drabbade hela världen. FN:s rapport om en 30-procentig ökning av mäns våld i hemmet, som en konsekvens av coronapandemin, kom som en chock för många, men för oss i jourrörelsen var det väntat att våldet skulle öka eller återigen gömmas undan mellan hemmets fyra väggar. Vi var också snabbare än många andra med att ställa om och ställa upp för alla kvinnor och barn som riskerade att bli än mer isolerade i och med sociala restriktioner, karantän, hemundervisning och hemarbete. Sedan den 8:e mars förra året har vi dagligen visat att vi är tillgängliga när stora delar av samhället stängt ned. 

Källa: Unizon

Taggar

Dela