Nyheter

Kvinnofridsfrågor i fokus

Nyheter På kommunfullmäktige hamnade ett uteblivet enkätsvar i fokus.

På kommunfullmäktige hamnade kommunens arbete mot mäns våld mot kvinnor i fokus. Bild: Pixabay

Organisationen Unizon rankar kommunernas arbete mot mäns våld mot kvinnor. Rankingen baseras på en enkätundersökning som skickas ut alla landets kommuner och nyligen har Unizon gjort sin femte ranking. 168 av landets 290 kommuner besvarade den senaste enkäten. Värnamo kommun var inte en av de svarade.

– Rimligen borde denna inventering vara nyttig för Värnamo kommun och bidra till kvalitetsarbetet, samt ge tillfälle till utbyte med andra kommuners socialtjänst, menar Fjodor Eklund (V) som inför torsdagens kommunfullmäktige ställde en enkel fråga till kommunen om varför svaret uteblivit.

Tobias Pettersson (M) besvarar frågan. Bild: David Alin

Kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) svarade:

– Det korta jag svaret jag på frågan från medborgarförvaltningen är att med anledning av många aktuella frågor har man helt enkelt missat datumet för att skicka in de här svaren. Det är givetvis viktigt att vi svarar på de enkäter som kommer in till kommunen varje år, men det gäller också att prioritera. Nu vågar inte jag säga hur man skulle ha värderat just den här enkäten, men skulle vi svara på alla enkäter så hade vi behövt ha fler som enbart gör just det, säger han.

– Jag tänker ändå när jag har möjlighet att jag berättar om kommunens arbete mot detta. Värnamo kommun har ingen funktion centralt som arbetar med kvinnofridsfrågor utan den hanteras av medborgarförvaltningen. Kommunen har två personer avsatta för att arbeta med kvinnofridsfrågor, både stödjande men även ur ett skyddsperspektiv. I medborgarnämndens budget finns medel avsatta för detta och Värnamo kommun har också ett avtal med kvinnojouren i kommunen om direkt stöd för tio kronor per kommuninvånare genom ett löpande avtal. En av frågorna i enkäten berör boende och beträffande detta har kommunen inget undantag i kön hos det kommunala bostadsbolaget (Finnvedsbostäder) gällande målgruppen. Dock finns en upparbetad samverkan som bygger på dialog och att man skyndsamt försöker hitta de här lösningarna. Ingen kommunal analys har genomförts gällande mäns våld mot kvinnor men medborgarförvaltningens ledningsgrupp har beslutat att våld är ett tema man arbetar med under det innevarande året. Det arbetet handlar både om kunskapsspridning och metodstöd. Kommunen erbjuder boende till personer med behov av skyddat boende och det görs på flera sätt: via överenskommelser i länet, via kvinnojouren eller andra placeringsformer där stöd kan erbjudas. På detta område är också ny lagstiftning på gång, vilket syftar till att ytterligare stärka stödet till våldsutsatta. Inom medborförvaltningen finns också en förvaltningsövergripande arbetsgrupp, ”våld i nära relation-gruppen”, som arbetar för att säkerställa samverkan inom förvaltningen, utbildning men även kunskapsspridning i frågorna rörande våld. Värnamo kommun uppmärksammar också detta i olika sammanhang, exempelvis under Orange Week. Vi har också riktlinjer på förvaltningsnivå gällande mäns våld mot kvinnor och här kanske vi behöver se över även dem så att de omfattar fler grupper, men bedömningen är ändå att Värnamo kommun står sig väl inom området, men svaret på frågan är att på grund av man har haft flera aktuella frågor samtidigt så har förvaltningen helt enkelt missat att skicka in enkäten i tid.

– Jag får tacka för det utförliga svaret och jag rekommenderar att man läser igenom rapporten. Den innehåller en hel del nyttig läsning. Vi ska heller inte glömma bort barnen i det hela, menar Fjodor Eklund (V). Bild: David Alin

Fjodor Eklund (V) svarade:

– Jag får tacka för det utförliga svaret och jag rekommenderar att man läser igenom rapporten. Den innehåller en hel del nyttig läsning. Vi ska heller inte glömma bort barnen i det hela.

Kommunfullmäktige ansåg frågan behandlad och gick vidare med mötet.

Taggar

Dela