Nyheter

Kura Skymning på Sjösala

Nyheter I helgen hölls den första träffen på Sjösala med temat ”Kura Skymning”.

  [1/2]

  [2/2]

I dämpad belysning, tända ljus och en ”levande” brasa på väggen där även en katt syntes vila, fick ett antal boende lyssna till en novell av Astrid Lindgren. Efter novellen serverades hemmagjord äppel/rabarberpajpaj med vaniljsås och kaffe naturligtvis!

Sedan trygghetsboendets öppnande 2019 (Värnamos enda) så har jag efterlyst hjälp att få boende som inte klarar av att ta sig till matsalen, rullstolsbundna med flera. Tyvärr så går detta inte att ordna via samhället. Inte ens på ett Trygghetsboende!

I övrigt så är trivseln i boendet utmärkt, precis som i vilken annan vanlig hyresrätt.

Dessutom så står trygghetsboendet utanför den service som kommunen erbjuder i form av seniormötesplatser som i Rydaholm, Forsheda, Bredaryd, Luddö Källa samt Expo i Värnamo där det ordnas program i olika former.

Varför? Jo. Ovan mötesplatser är kommunala medan Sjösala trygghetsboende är ”privat”. Kommunen har meddelat att de själva aldrig kommer att driva egna trygghetsboenden. Det överlämnas till privata aktörer!

Åtskilliga är de arrangemang som de boende på Sjösala trygghetsboende själv fått ordna sedan 2019.

Vardagar serveras det 10-kaffe och en del inbjudna gäster har återkommande trevliga program som sång och textläsning. Tyvärr så får en del boende sitta hemma och se när övriga boenden går för att få en trevlig stund i matsalen. Speciellt sena eftermiddagar, lördagar, söndagar och helgdagar.

Som boende i Bor så ser jag hur hemtjänstpersonalen redan har fullt upp med sina schemalagda arbetsuppgifter! En resurs som de boende som behöver den hjälpen, verkligen är tacksamma för!

Text och bilder: Jörgen Lindelöf

Taggar

Dela