Nyheter

Kulturskatt i Värnamo hotas av fukt och mögel

Nyheter Nästa år firar Värnamo 100-års jubileum som stad. – Samtidigt hotas 100-åriga bilder från Värnamo att förstöras på grund av att materialet inte kan arkiveras på ett riktigt sätt.

Bea Majbrikn och Bo Krantz oroas för att bilder och negativ ska förstöras när mategrialet inte kan arkiveras på ett riktigt sätt.

Mycket av bild- och textmaterialet förvaras i en vanlig källare på Växjövägen

Ett lokalt museum som specifikt skulle bevara det gamla Värnamo åt framtiden var inget som kommunfullmäktige ville satsa på.

Med minsta möjliga marginal fick alliansens vid det senaste kommunfullmäktigemötet igenom kommunstyrelsens förslag. Vilket innebar att kommunen säger nej till att inrätta ett museum.
Ett museum som många anser skulle kunna inrymmas i det som tidigare var Värnamo tingsrätt.

Kuriosa i sammanhanget är att Socialdemokraterna och de övriga som yrkade bifall till motionen hade fått igenom förslaget, om inte socialdemokraten Per AJ Andersson hoppat av och numera betraktas som politisk vilde.
Eftersom han saknades vi om  röstningen så slutade fullmäktiges  omröstning om ett lokalt museum med siffrorna 25 för och lika många emot. Kommunfullmäktiges ordförande, Camilla Rinaldo Miller (KD) fick därmed använda sin utslagsröst, som hon lade på ett nej till museum.

Samtidigt som detta spel pågick i kommunhuset kämpar flera föreningar frenetiskt med att försöka bevara det gamla Värnamo år eftervärlden.
Hembygdsföreningen är en sådan organisation. Mycket av deras värdefullaste föremål förvaras i en lada.

Historiska sällskapet gamla Värnamo har fått hyra in sig i tingshusets källare.
Där finns ett säkert utrymme för arkivet. Som bara rymmer en del av den enorma skatt av bilder och dokument som Historiska Sällskapet gamla Värnamo  förfogar över.

Men en hel del av sina bilder och andra dokument tvingas föreningen förvara i källaren till sin föreningslokal på Växjövägen i Värnamo.
Dessa lokaler är allt annat än bra för dokument, bilder och negativ. En liten fläkt snurrar på dygnet runt för att hålla den värsta fukten på avstånd.

Föreningens arkiv är i ständig förändring. Mängder av folk kommer till föreningen med gamla bilder. Arne Atteling berättar att han under åren har scannat 10 000-tals bilder, det vill säga kopierat pappersbilder och negativ från det gamla Värnamo och gjort att dessa numera är tillgängliga som digitala bilder.

– Det är ett omständigt arbete, vi måste gå till arkivet och hämta negativ hit, scanna dem och sedan frakta tillbaka originalen till tingshusets källare, förklarar Atterling.
Att det hela tiden kommer in nytt material gör att föreningen kommer efter när det gäller att scanna in bilderna från arkivet.

På senaste fullmäktigemötet så sa kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson (C) att det finns flera  möjlighet för föreningen att hyra in sig i brandsäkra arkiv.
Något som föreningen inte anser sig ha möjlighet att göra i nuläget.
– 2014 fick föreningen 20 000 kronor i aktivitetsstöd från kommunen.
– Förra året fick vi 10 000 kronor i aktivitetsstöd, de senaste åren har bidraget minskat med 1 000 kronor per år, berättar Bea Majbrink som är föreningens kanslist.

Hur mycket i aktivitetsbidrag som föreningen får för 2019 vet inte föreningens medlemmar i dagsläget.
Summan kommer Fritidsnämnden att fastställa vid ett möte som kommer att hållas den 27 mars.
En orsak till att föreningen fått ett minskat bidrag är att kommunens handläggare inte ansett att föreningen haft någon aktivitet för barn och ungdomar.

– Men de senaste åren har vi arbetat hårt med just detta.
– Jag har exempelvis besökt alla elever i årskurs åtta och berättat om vår verksamhet.
– Dessutom har vi samarbete med både Figy och Campus, berättar Bo Krantz, en av många eldsjälar i föreningen.
Han hade gärna sett att hans förening, tillsammans med exempelvis Hembygdsföreningen hade kunnat förfoga över det gamla tingshuset.
– Vi behöver kontor, möteslokal och möjlighet att förvara våra arkiv.
– Den gamla tingssalen hade varit perfekt för att ha utställningar och verkligen visa upp det gamla Värnamo, avrundar Bo Krantz.
Nästa år firar kommunen 100 år som stad.
Bildarkivet som Historiska Sällskapet gamla Värnamo sträcker sig betydlig längre bak i tiden än så.
Återstår att se i vilket skick de 100-åriga bilderna är i när de ska visas upp i samband med
jubileumsåret 2020.

 

Ida Lundberg arbetade mellan 1920 och 1937 som fotograf i Värnamo.  [1/9]

Två av Ida Lundbergs proträttbilder.  [2/9]

Det finns 1 000-tals negativ och bilder som väntar på att hamna i ett riktigt arkiv.  [3/9]

En del av mategrialet som inte fått plats i Tingshusets arkiv.  [4/9]

Föreningen hade hoppats på ett större kommunalt engagemang när det gäller att spara det gamla Värnamo åt eftervärlden.  [5/9]

En liten fläkt är allt som håller fukten borta ur källarförrådet.   [6/9]

Bild på vad som senare skulle bli BePe Foto.  [7/9]

Bea Majbrink och Bo Krantz är bekymrade över att föreningens gamlöa mategrial inte ska kunna arkiveras på en bättre plats.  [8/9]

Ouchterlonyhuset låg där Pelikanen finns i dag.  [9/9]

Taggar

Dela


3 reaktioner på Kulturskatt i Värnamo hotas av fukt och mögel

Klart vi ska ha ett museum som visar hur
Värnamo har växt fram och om hur människor
har levt genom tiderna.

Hur kan ett sådant här beslut påverkas av att någons skild person är avhoppad/avpolletterad? Antingen är man väl för eller så är man väl emot? Och har man tackat för sig måste det väl finnas ersättare?

Är det så här vi ska ha det nu?

Kommentarsfunktionen är stängd