Nyheter

Kulturdag jubilerar: ”Ett vårfenomen”

Nyheter Lördagen den 5 maj är det dags för Bredaryds Kulturdags 30-årsjubileum.

Arkivbild: Peter Magnusson

Under 30 år har arrangemanget bjudit på kultur i alla olika former den första söndagen i maj.

– Dagen är ett återkommande vårfenomen som kan genomföras tack vare allt ideellt arbete från lokala krafter som hämtar sin motivation av gensvaret från alla tusentals besökare under åren, säger Katarina Landin, ordförande i Bredaryds kulturförening i ett pressmeddelande.

Dagen inleds i Bredaryds Bygdegård med musik av Gnosjö Brass och invigningstal av författare Katarina von Bredow som en gång var med och startade Kulturdagen. Smålands Karoliner är också på plats med salut och uppvisning. Som alltid blir det konstutställning i gymnastiksalen med etablerade namn som Kajsa Dahl, Tilda Reis, Jenny Eneroth, Thomas Johansson och Maria Sandström. Bredarydsakademin ställer ut i gamla skolan.

I församlingshemmet visarTextilakademin från Värnamo Folkhögskola upp sina alster, konst av Matilda Johansson och keramik av Sara Gyllensten. Våffelservering.

Dagen avslutas i Svenska kyrkan med musikgudstjänsten ” Att längta hem” där musikstuderande ungdomar från trakten, Isabelle Landin, Emanuel Wickström och Axel Svedberg, bjuder på ett varierat program.

I Missionskyrkan spelar gruppen ”Yttre Bodane” även här musiker från trakten Axel Wetterbrand med vänner, akvareller av Göran Hägg och UF-företag inom återanvändning av glas.

Glada hantverkare finns i hembygdsparken och ”Spelmän från Östbo” spelar vid caféet där det finns kaffe och hembakat att njuta av. Det finns även möjlighet att åka en tur med hästskjuts.

– Detta är ett lite axplock av allt som bjuds under dagen, det finns program på plats under dagen för dig som vill ha det i handen och även att ladda ner på Näringsliv i Lanna-Bredaryds hemsida. Ett tips är att ta bussen eller tåget till Bredaryd, förbindelserna är utmärkta och under kulturdagen har vi vår egen ”Kul-tur”-buss som kör mellan de olika lokalerna. Kaffeservering på flera ställen och goda möjligheter till lunch på de lokala restaurangerna, säger Katarina Landin.

Kulturdagen i Bredaryd är ett samarrangemang mellan Bredaryds Kulturförening och Näringsliv i Lanna-Bredaryd, Bredaryds Bygdegårdsförening, PRO, Hembygdsföreningen, Församlingen Klippan, Svenska Kyrkan, Kulturförvaltningen Värnamo Kommun, Studieförbundet Vuxenskolan och med stöd av Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa samt alla de fristående personer som jobbar för kulturens bästa. Dagen är arrangerad i typisk ”Bredarydsanda”.

– En unik vilja att ställa upp både ekonomiskt och med ideella insatser här i Bredaryd gör det möjligt att arrangera en kulturdag av denna omfattning och med hög kvalité, säger Katarina Landin.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *