Nyheter

Kuggar i nästa växel

Nyheter Teknikföretaget Bondtech går mot en ljus framtid. Med ett ärofyllt pris i bagaget och nya lokaler i sikte sätter kuggar företaget i en högre växel.

Martin Bondéus uppfinning sätter Bondtech på världskartan. Som vinnare av utmärkelsen årets Gasellvinnare i Jönköpings län 2021 och med nya lokaler i sikte kuggar företaget i en högre växel.  [1/2]

Användningen av dubbla antalet drivhjul löste ett globalt problem. I dag levererar Bondtech tillbehör till några av världens största tillverkare av 3D-skrivare och har 170 återförsäljare i ett 80-tal länder.  [2/2]

Martin Bondéus har arbetat större delen av sitt yrkesliv med teknik- och produktutveckling på olika företag. När han 2013 köpte in en 3D-skrivare för hemmabruk till sonen upptäckte han bristen på tillbehör till maskinen. Efter att under ett års tid ha arbetat kvällar, nätter och helger lanserade han sin första egna materialmatare, komponenten som förser 3D-skrivaren med material.

– Jag hade stora bekymmer med materialmatningen och upptäckte att det fanns ett stort behov av en lösning. Jag bestämde mig för att hitta ett sätt att komma runt problemen och när jag provkörde min prototyp levererade den betydligt högre prestanda, vilket löste problemet. Då insåg jag att den här produkten kunde hjälpa många, och att man borde testa att göra något i större skala.

Hjärtat till lösningen är två små drivhjul i härdat stål.

– Det här är hjärtat i min uppfinning. Andra matare använder ett drivhjul medan jag kom på att det var bättre att använda två drivhjul.

2016 valde Martin Bondéus att på allvar satsa på verksamheten, som fick namnet Bondtech. Bolaget blev ett av Science Park Jönköpings så kallade inkubatorföretag, vilket innebär att verksamheten under en begränsad tid får hjälp med kunskap, kontakter, finansiering, marknadsföring och åtkomst till marknaden. Martin Bondéus behövde hjälp med marknadsfrågor och affärsutvecklaren Henrik Engqvist blev Bondéus rådgivare.

– Jag hade jobbat i internationella bolag tidigare, men när jag såg Martin och hans lösningar i kombination med en kraftigt växande marknad tänkte jag direkt att det här var superintressant. Vi började träffas 2017, skalade vi sedan successivt upp vårt samarbete under 2018 till den nivån det är på i dag, säger Henrik Engqvist.

Intresset för Bondéus uppfinning rönte ett allt större intresse från utlandet. I dag finns ett globalt återförsäljarnätverk med 170 återförsäljare i ett 80-tal länder. Stora marknader är USA och Tyskland och exporten står för över 97 procent av företagets omsättning.

– Vartannat paket vi skickar går till USA. Under 2021 skickade vi 9 000 försändelser och vi levererar våra produkter till några av världens största printertillverkare. Vi är det lilla bolaget som gör ett stort avtryck, säger Henrik Engqvist.

Framgångarna har inte låtit vänta på sig. 2018 utsågs Bondtech till årets inkubatorföretag av Science Park och för sin snabba tillväxt tilldelades företaget av tidningen Dagens industri utmärkelsen årets Gasellvinnare i Jönköpings län 2021. Med anledning av den ökade tillväxten kommer företaget att byta skrud framöver. Efter att ha huserat först på Västbovägen och sedan 2018 i nybyggda lokaler på Repslagarevägen flyttar företaget under det kommande året till en egen anläggning på Bredasten.

– De nya lokalerna ger oss 2 300 kvadratmeter yta, vilket är tre gånger så stort som nuvarande lokalyta. Tomten har även plats för framtida expansion. Vår ambition är att vi under första kvartalet 2023 flyttar in i de nya lokalerna. För oss handlar det om att skapa förutsättningar för en fortsatt god tillväxt, säger Martin Bondéus.

För att skala upp verksamheten ytterligare har företaget även utvecklat teknologin för robusta industriella 3D-skrivare. I ett rum intill tillverkningen står två stora 3D-skrivare med Bondtechs materialmatare.

– Vi tror mycket på den branschen eftersom att den växer med 30 procent per år. Vi har valt att starta ett nytt bolag som heter Rapid Dimension och låter Bondtech fortsätta fokusera på sitt segment av 3D-marknaden, avslutar Martin Bondéus.

Taggar