Nyheter

Krisförberedelse temat på föreläsning

Nyheter Här kommer en rapport från en föreläsning i krisberedskap signerad Jörgen Lindelöf.

Johan Sundgren

Du vaknar på morgonen.

Det känns kallt i hemmet. Det är mörkt, ingen el. Inget vatten. Mobilen fungerar inte. Och inte datorn. Varken radio eller TV fungerar naturligtvis.

PANIK!

Ungefär så här började säkerhetsexperten Johan Sundgren sin föreläsning hos Studieförbundet Vuxenskolan i Värnamo på tisdagen, om hemberedskap/prepping – ”om krisen kommer”.

Studieförbundet Vuxenskolan Värnamo med riksomfattande information

Studieförbundet Vuxenskolan i Värnamo hade på tisdagskvällen bjudit in för denna intressanta och idag så viktiga information. I deras lokaler hade ett femtontal intresserade samlats. Men inte bara det. Runt om i Sverige från norr till söder, fanns ett 25-tal mottagningsstationer uppkopplade där många intresserade fanns samlade.

Theresa kopplade upp sändningen och Anette hälsade oss i Värnamo välkomna samt de på nätet uppkopplade, ute i landet.

Efter säkerhetsexperten Johans presentation om vem han är och hans roll i organisationen samt syftet med mötet, så förklarade han vad en kris är. Vidare så visade han hur samhället är uppbyggt i denna så viktiga fråga samt en del historik.

Den svenska organisationen vid kris

Den svenska modellen av krishantering visade på att det arbetas på nationell-, regional- samt lokal nivå. Det framkom då att samhället arbetar med krishantering för oss alla men att vi själv har ett stort ansvar för att vår egen krishantering också ska fungera.

Hur kan/bör man förbereda en kris

Något av det som måste fungera för var och en är bl.a. information, vatten, värme, mat och sömn. Detta och annat måste var och en planera för, innan krisen kommer! Och då även tänka igenom hur och hur länge ska jag klara mig vid en kris.

En hel del bör förberedas redan nu och finnas i hemmet som det gavs exempel på som t.ex. en vid elavbrott fungerande radio (vevradio), överlevnadsvaror, kontanter i småvalörer, mediciner, ficklampa, värmeljus och mycket annat nödvändigt.

Vi fick även en inblick i de digitala utmaningar som vi står inför. Hur kan vi förbereda oss för digitala störningar? För att inte tala om falska nyheter. Vad kan vi om krisberedskap?

Frågorna och svaren var många!

Många svar finns i den för några år sedan till varje hushåll utskickade broschyren ”Om kisen eller kriget kommer”. Regeringen har gett i uppdrag att en så småningom ny liknade broschyr ska skickas ut.

Mycken information bör man ha innan krisen. Sedan kan det vara för sent.

År 2017 lämnade jag ett medborgarförslag om hur man kan få information när väl det digitala slutat fungera. För Bors del föreslog jag en mötesplats vid församlingshemmet Ansgarsgården i Bor. Denna information lämnade jag även till Värnamo kommuns säkerhetsansvariga vid en seniordag på Gummifabriken för några år sedan. Om det ligger till grund till att det idag på Värnamo kommuns hemsida finns uppgifter om var medborgarna ska träffas för att få information, vet jag inte.

Men den uppgiften bör man ha nu och inte när det digitala inte fungerar!

Informations­platser i Värnamo kommun med koordinater:

Bor – Anslagstavla vid församlingshemmet. – Centrumvägen. Koordinater: 57°06’55.2″N 14°10’05.1″E

Bredaryd – Bredaryd skola – Lundavägen. Koordinater: 24. 57°10’31.5″N 13°43’52.9″E

Forsheda – Forsheda bibliotek – Slättövägen. Koordinater: 57°09’31.1″N 13°49’28.9″E

Fryele – Anslagstavla vid Fryle förskola. – Fryele. Koordinater: 1. 57°15’38.1″N 14°09’08.6″E

Horda – Anslagstavla pendelstopp vid lv27 – Parkvägen. Koordinater: 57°01’57.3″N 14°15’07.0″E

Hånger – Anslagstavlan vid busshållplatsen – Korsningen vid Värnamovägen och Furuvägen. Koordinater: 57°04’33.3″N 13°58’21.3″E

Rydaholm – Huvudentré Rydaholm bibliotek. – Alvestavägen. Koordinater: 11. 56°59’04.6″N 14°18’30.8″E

Värnamo – Stadsbiblioteket i Gummifabriken – Jönköpingsvägen. Koordinater: 15. 57°11’18.1″N 14°02’14.9″E

Värnamo – Stadshusets huvudentré – Koordinater: 1. 57°11’00.2″N 14°02’52.9″E

Vid behov kan kommunen utse fler informationsplatser.

I pausen bjöds på kaffe och kaka.

Efter en fullspäckad afton gäller det nu att se över hemmet och bygga upp ett ”rullande” varulager där äldsta varan förbrukas först för att därefter kompletteras.

Text och foto: Jörgen Lindelöf

Taggar

Dela


1 reaktion på Krisförberedelse temat på föreläsning

Kommentarsfunktionen är stängd