Nyheter

Krisåtgärder för jobb och företag

Nyheter Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterar nu ytterligare åtgärder för att mildra virusutbrottets konsekvenser för jobb och ekonomi i Sverige.

Arkivbild

Det pågående virusutbrottet har betydande konsekvenser för svensk ekonomi. Fokus för de redan presenterade krisåtgärderna har varit att få åtgärder på plats snabbt. Idag presenteras förbättringar i systemet för korttidspermittering för att det ska bli än mer kraftfullt.

Regeringen kommer att överlämna förslagen till riksdagen i en extra ändringsbudget i mitten av maj. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Uppväxling av systemet med korttidspermittering
Systemet för korttidspermittering föreslås förstärkas tillfälligt. Förslaget innebär att arbetsgivare nu kan minska arbetstiden för anställda med upp till 80 procent, och att staten bär den absolut största delen av kostnaden. Förstärkningen av systemet ska gälla under tre månader från den 1 maj 2020.

• Arbetsgivarens kostnader minskar kraftigt
Det nya systemet innebär att kostnaderna minskar ännu mer för arbetsgivaren. Lönekostnaden för en anställd minskar med över 70 procent samtidigt som arbetstagaren får behålla nästan 90 procent av sin ursprungliga lön. Kombinerat med de nedsatta arbetsgivaravgifterna kan upp till 86 procent av den totala lönekostnaden lyftas från arbetsgivaren under maj och juni månad.

• Kraftigt utökade kontrollinsatser
Med en högre ersättningsgrad krävs också större kontroll. Regeringen kommer tillföra resurser motsvarande 130 medarbetare till Skatteverket för att kontrollera företag som fått stöd för korttidspermittering. Detta kommer bland annat ske genom fler oanmälda kontroller av personalliggare.

Regeringskansliet ser även över möjligheterna att genom andra åtgärder skärpa kontrollerna för att försvåra fusk med systemet.

Taggar

Dela