Nyheter

Kriminalvårdens trailer rullar in i Värnamo

Nyheter I början av veckan rullar Kriminalvårdens trailer för första gången in i Värnamo. Syftet är att berätta om Kriminalvårdens verksamhet, planerna på en ny anstalt i kommunen och de goda chanserna till jobb inom myndigheten.

På tisdag finns Kriminalvårdens trailer för beskådan på Kyrktorget. På onsdag utanför JobbGPS-mässan på Gummifabriken. Bild: Pressbild

I den 17 meter långa trailern, som turnerar Sverige runt, finns en exakt kopia av en cell och besökare kan också göra en virtuell rundvandring på en anstalt med hjälp av VR-teknik. I Värnamo kommer Lars Widholm, expert/delprojektledare, att vara på plats vid trailern för att svara på frågor.

Med nästan 16 000 medarbetare är Kriminalvården en av Sveriges största myndigheter. De närmaste åren ska det bli ännu fler, då Kriminalvården växer. Bland annat planeras fyra nya anstalter; Värnamo, Norrköping, Kalmar och Trelleborg.

– Att jobba i Kriminalvården är ett samhällsviktigt uppdrag. Vi gör samhället tryggare och ska se till att våra klienter kommer bättre ut efter straffet, och inte återfaller i brott. Och det fungerar – 70 procent av våra klienter återfaller inte i brott, säger Lars Widholm i ett pressmeddelande.

Den planerade anstalten i Värnamo är tänkt att byggas utanför Hörle, strax norr om Värnamo. Anläggningen kommer att vara i säkerhetsklass 2 och beräknas ha 200–250 platser, med möjlighet att kunna utökas i framtiden. Ambitionen är att den ska stå klar år 2028. Anstalten beräknas ge omkring 200 nya jobb. Kriminalvårdare är det vanligaste yrket, men det behövs även sjuksköterskor, lärare, produktionsledare, kökspersonal och många fler kompetenser.

Taggar

Dela